ГЕРБ представи приоритетите в платформата си в изборите за Европейски парламент

Влизане на България в Шенген е една от целите на ГЕРБ. Страната ни може да получи по-голяма сума при разпределението на европейските средства, като значима част от парите ще бъдат насочени за подкрепа на развитие на селските райони и подпомагане на земеделските стопани.

Партия ГЕРБ ще работи за реализация на програмата Цифрова Европа с бюджет 9,2 млрд. евро. Това обяви в началото настоящият български еврокомисар и водач на листата на ГЕРБ Мария Габриел. Бъдещето на Европа е цифрово, основни ценности са защита на личните данни и сигурността на европейските граждани, коментира тя. И добави, че европейският подход има за център човека. Инвестициите в цифрови умения са инвестиции в хората, днес около 44 процента от гражданите на ЕС нямат такива, отчете еврокомисарят.

Кауза на кандидатите от ГЕРБ за членове на Европейския парламент е и засилване на борбата с дезинформацията, включване на медийната грамотност в учебните програми. ГЕРБ ще работи за цифрова инфраструктура и инвестиции в нея, за по-добра свързаност на Западните Балкани и утвърждаване на България като лидер в цифровизацията, ще работи за намаляване таксите за роуминг между Европейския съюз и Западните Балкани, декларира Габриел. Тя заяви, че ГЕРБ подкрепя идеята за Европейски център за киберсигурност както и изграждането на европейски суперкомпютър.

Андрей Новаков обясни бюджетните акценти в политиката на Европейския съюз. Той посочи, че европейският портфейл след 2020 г. трябва да е 1 трилион и 300 милиарда евро. Той опроверга твърденията, че след 2020 г. европарите за страната ни ще спрат. Увеличават се средствата  за земеделие за България, малките населени места ще имат малко над 5 млрд. лева за развитие на селските райони, отбеляза настоящият евродепутат и кандидат за нов мандат в Европейския парламент.

Асим Адемов обърна внимание на увеличения европейски бюджет за образование, което е и основен приоритет на кабинета на Бойко Борисов. Нашата цел е всяко дете да бъде в училище, за малцинствените групи интеграцията е чрез образование, добави той. Адемов припомни, че 42 хиляди деца са върнати вече обратно в класните стаи. Очакванията били за 3 пъти повече средства по програмата „Еразъм” през следващия програмен период.

В изказването си Андрей Ковачев изтъкна, че 70% от европейските граждани в това число и българите искат европейски ангажимент в сферата на здравеопазване. Той декларира още, че ГЕРБ работи за единна външна политика на Европейския съюз и завършване процеса на присъединяване на Западните Балкани към Евросъюза както и за защита на българските общности, извън пределите на родината.

Ева Майдел се обяви за изграждане на единен европейски пазар с ясни правила, еднакви за всички, без двойни стандарти за храните, банковите такси. Вече са договорени 900 млн. лева по плана „Юнкер” за 10 хиляди компании, посочи тя. Страната ни е покрила всички номинални критерии за еврозоната, затова целта е ускорено влизане в нея – коментира Майдел.

 Да бъде увеличено до 85% европейското съфинансиране за най-бедните райони ще настояват представителите на ГЕРБ в Европейския парламент, обеща Лиляна Павлова. Сред целите на кохезионната политика е Европа да бъде по-зелена, достъп до иновации, инфраструктурна свързаност. От 2007 г. досега въздействието на кохезионната политика върху брутния вътрешен продукт на страната ни е 11%, очакваме още 4 – 5% по-висок брутен вътрешен продукт именно благодарение на кохезионната политика, добави Павлова. Приоритети са също доизграждане на коридорите на трансевропейската транспортна мрежа, които минават през България в т.ч. и железопътните отсечки.

Ивелина Василева наблегна на инвестициите в по-чиста околна среда, в зелената икономика.

Жечо Станков, зам.-министър на енергетиката и кандидат за член на Европейския парламент, обяви, че след месец ще бъде даден стартът на газовата връзка с Гърция от премиерите на двете страни. Страната ни получи европейски средства за предпроектното проучване на хъб „Балкан”, припомни той. Следващият стълб е обединение на пазарите на енергия, предстои създаване и на газова борса в следващия мандат на ЕК, заяви Станков. Той подчерта, че до 2030г. 32 процента от енергията трябва да е от възобновяеми източници.

Марин Захариев обеща, че ще работят за запазване на бюджета от Общата селскостопанска политика, както и че ще се борят в следващия период да има отделни плащания за младите фермери.

Разходите за отбрана да достигнат 2% от брутния вътрешен продукт до 2024 г. – за това ще работят Емил Радев и колегите му. ГЕРБ подкрепя общоевропейската позиция за отношенията с Русия, сред които е прекратяване на хибридната война, отбеляза той. България в Шенген е друга цел на ГЕРБ. От формацията настояват за засилено сътрудничество и обмен на информация между полицейските служби, за общоевропейска стратегия за борба срещу корупцията, за ежегодна оценка за нивото ѝ във всички държави членки.

gerb

Премиерът Бойко Борисов хареса представянето на кандидатите от ГЕРБ при представянето на приоритетите им за изборите за Европейски парламент

www.infoz.bg  www.infoz.bg