Националният съвет на БСП пренареди листата с кандидати, предложени от Корнелия Нинова

На свое заседание, проведено в неделя, 14 април, Националният съвет на Българската социалистическа партия одобри листа с кандидати в изборите за Европейски парламент на 26 май 2019 г. Пленумът на социалистите продължи повече от 10 часа.

bsp logoС тайно гласуване се стигна до пълно пренареждане на листата, която беше предложена от Изпълнителното бюро на партията и от председателя на БСП Корнелия Нинова. Председателят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев не беше включен в предложението, направено от Корнелия Нинова и до голяма степен отсъствието му от списъка провокира включването на нови имена, сред които беше и това на Станишев. Преди финалното гласуване двама социалисти - Антон Кутев и Янаки Стоилов - направиха самоотвод и не участваха в надпреварата.

Листа с кандидати за членове на Европейския парламент на „БСП за България”

 1.  Елена Йончева
 2.  Петър Витанов
 3.  Цветелина Пенкова
 4.  Иво Христов
 5.  Сергей Станишев
 6.  Иван Кръстев
 7.  Деница Златева
 8.  Румен Гечев
 9.  Момчил Неков
 10.  Велизар Енчев
 11.  Димитър Данчев
 12.  Тодор Стоилов
 13.  Валери Жаблянов
 14.  Мариела Модева
 15.  Десислав Тасков
 16.  Крум Дончев
 17.  Емил Георгиев

„След девет часа дебати, избрахме своята листа за европейските избори. Надявам се, че с това опровергаваме чужди и наши твърдения, че сме диктаторска и еднолична, вождистка партия – заяви след края на заседанието лидерът на БСП Корнелия Нинова. – Националният съвет взе своето решение. Ние можем да победим на тези избори и съм сигурна, че ще го направим. Предложих пред вас листа от името на Изпълнителното бюро. Националният съвет реши друго. Няколко пъти, на последните заседания на Националния съвет, другари очакват от мен да кажа, че поемам отговорността за тази листа и за тези избори. Щях да я нося с оставка, ако загубим. Това важеше до днес, до решението на Националният съвет, което уважавам. Оттук нататък – за резултатите от изборите носи отговорност Националният съвет. Пожелавам ви успех и съм сигурна в победата” – заяви Корнелия Нинова.

Старозагорецът Иван Кръстев е единственият кандидат за член на Европейския парламент, който запази мястото си в листата (шесто), спрямо предложената подредба от Корнелия Нинова. Първата позиция на Елена Йончева беше предварително одобрена и не беше обсъждана на заседанието на Националния съвет. След гласуването в листата попаднаха три нови имена, тези на: Сергей Станишев, Валери Жаблянов и Десислав Тасков, а трима други кандидати отпаднаха. Лидерът на БСП Корнелия Нинова беше предложила за гласуване листа, която включваше следните 17 имена и подредба, и която претърпя пълно пренареждане (виж по-горе):

   1. Елена Йончева
   2. Янаки Стоилов
   3. Деница Златева
   4. Иво Христов
   5. Румен Гечев
   6. Иван Кръстев
   7. Момчил Неков
   8. Д-р Десислав Тасков
   9. Цветелина Пенкова (от клуб “Милениум”)
   10. Велизар Енчев
   11. Петър Витанов
   12. Димитър Данчев
   13. Крум Дончев
   14. Тодор Стоилов
   15. Иван Френчев
   16. Марияна Модева
   17. Емил Георгиев (от клуб “Екогласност”)

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg