Международен студентски театрален фестивал „Данаил Чирпански”

Кой заслужи наградите от Международен студентски театрален фестивал „Данаил Чирпански”

Класът на проф. Атанас Атанасов от Национална академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов” със спектакъла „Хора с куфари” спечели голямата награда на второто издание на Международен студентски театрален фестивал „Данаил Чирпански”, който се проведе от 5-и до 9-и април в Стара Загора.

Журито в състав: американският и руски театровед и преводач Джон Фридман, френският режисьор Тиери Аркур и българският режисьор Явор Гърдев, отличи със специални награди и останалите участници на фестивала. Журито реши представлението „Луди пари“ на Руския институт за театрално изкуство (ГИТИС) да получи награда за адаптация на класическа руска драма в съвременен контекст.

Факултетът за драматични изкуства към Университет „Св. Св. Кирил и Методий“, Северна Македония и спектакълът им „Мама му ебем, кой започна пръв“ бяха отличени със специална награда за създаване на театрално пространство извън рамките на времето.

„Убийство” на Театралния департамент на Университета в Тел Авив, Израел, взе награда за смелостта да изкаже силна морална позиция от сцената.

Студентите от Полския университет за кино, телевизия и театър в Лодз и представлението „Треска“ получиха награда за способността им да работят като група, без да губят своята индивидуалност и за музикалните си умения.

Грамоти и статуетка за специално участие получиха гостите на фестивала от Великобритания - Алехандро Постиго за спектакъла “Копла Кабере” и студентите от Музикалния колеж на Лондон за мюзикъла “История на насилието”.

Задачата на журито не беше лесна, защото всички спектакли бяха много различни. Секунди преди да съобщят кой е големият победител, Тиери Аркур сподели от сцената на закриването на фестивала: “Искаме да благодарим на всички хора тук. Беше много интересно да бъдем от страната на зрителите. Беше наистина вълнуващо да видим вашата енергия, страст, желанието да бъдете на сцената и същевременно човешката страна на всеки един от вас, която е фантастична.”

Тази година на Международният студентски театрален фестивал „Данаил Чирпански“ се учреди и една много специална и значима награда, връчена от ръководителя на Шекспирова театрална школа „Петровден” Инна Церовска. От 11 години насам в с. Паталеница, България, Шекспировата школа, създадена от режисьора Христо Церовски, и продължена от неговите близки и студенти, събира за един месец български и английски артисти, за да творят заедно и да създадат един спектакъл по пиеса на Шекспир. Награда за млад творец в областта на сценичните изкуства, която дава възможност на избрания да участва в следващото издание на проекта в Паталеница, беше връчена на Дария Димитрова от Национална академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов”, която играе ролята на Хеня в “Хора с куфари”.

Фестивалът нямаше да бъде възможен без всички, които го подкрепят. Сред тях са Министерство на културата, Община Стара Загора, Драматичен театър „Гео Милев”, Държавен куклен театър - Стара Загора, Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Партньорите на събитието са ОББ, „Овергаз”, Професионален футболен клуб “Берое”, „Софарма” АД, Загорка, винарна „Александра Естейт”, „Арт Фактори” ООД, Premier Studio, Маркетингова агенция Anomaly, Net Advance, хотели LaRocque и Uniqato, верига магазини „Зора”, клуб „5-о Авеню” и магазини „Кауфланд”.

DSC 0866

DSC 1001

DSC 1037

DSC 7150

DSC 7245

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема