Пожарът край Нова Загора е овладян. Огънят край сливенското село Мокрен и край Дуранкулак

Пожарът край Нова Загора е овладян. Огънят край сливенското село Мокрен и край Дуранкулак – също

Пожарът, който избухна на 28 август 2019 г. в борова гора между новозагорските села Еленово и Сокол е овладян, съобщи вчера по обяд комисар Владимир Демирев, директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” в Сливен.

Около населените места са направени големи просеки и опасност за хората вече няма. Не се наложи и евакуацията им. Пламъците са се разпространили на площ от близо 2500 декара, като над 1000 декара от тях са борова гора. Щетите тепърва ще се изясняват. Проблемен в следобедните часове остана районът в планинската част, откъдето е тръгнала огнената стихия. Потушаването му продължи и с помощта и на хеликоптер на Военно-въздушните сили. yanka georgieva

„Ситуацията започна да се успокоява, но в сряда следобед беше ад. Огънят беше стигнал на 100 метра от селото и на 30 – от гробището. Имаше опасност да се запалим ако не военните, полиция, пожарна, тежката верижна техника на „Мини Марица-изток” и хеликоптерът. Благодаря много и на доброволците” – каза кметът на село Сокол Янка Георгиева.

Жителите на село Сокол все още не могат да преживеят ужаса от вчерашния ден. „Не го пожелавам на никой, още повече, че ние го изживяваме втори път. Преди няколко години имаше пак голям пожар, само че от северозападния край на селото. Много притеснена бях, още не мога да вляза в кожата си” – споделя Катя Косева.

„Лозята на хората изгоряха. Едно момче гледа няколко декара малини и те са започнали да горят” – разказва Диана Маркова.

Причините за възникването на пожара и нанесените щети тепърва ще се изясняват. Мобилната станция на екоинспекцията не отчете замърсяване на въздуха на 29 август.

От началото на деня (29 август 2019 г.) до 17 часа са постъпили около 80 сигнала за пожари от различни райони на страната. Почти всички са потушени незабавно. Овладени са и трите големи пожара – край новозагорските села Еленово и Сокол, край сливенското Мокрен и край Дуранкулак. Това заяви пред журналисти в село Сокол директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” главен комисар Николай Николов. Той конкретизира и площта, на която се е разпростряла огнената стихия между селата Еленово и Сокол.

„Площта, която е засегната от пожара между новозагорските села Еленово и Сокол, е около 2300 – 2500 дка, от които 1500 дка горски фонд” – уточни главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”.

По отношение на пожара край село Мокрен, главен комисар Николов е провел разговор с началника на Генералния щаб на българската армия с молба при провеждане на военни учения да се проявява особено внимание, или ученията изобщо да бъдат отменени, докато премине опасността от пожари. Той коментира и третият голям пожар край Дуранкулак.

„Няма опасност за населението на Дуранкулак, следствие на възникналия пожар. Площта, на която са се разпространили пламъците, е над 2500 дка. Пожарът е локализиран, но продължава да гори растителност в блатото, а това е защитена територия” – каза главен комисар Николай Николов.

Директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” заяви, че щетите, които се нанасят от пожарите са огромни. Само хеликоптерът струва приблизително 3500 лева на час, отделно са повече от 50 пожарникари, доброволци, горски служители. Жалко, че се унищожава нещо, което не можем да възстановим.

Предстои са стане ясно причината за пожара, който възникна в сряда между новозагорските села Еленово и Сокол в резултат на небрежност ли е или на умисъл.

Площта, която е засегната от пожара между новозагорските села Еленово и Сокол, е около 2300 – 2500 дка, от които 1500 дка горски фонд

Главен комисар Николай Николов: Щетите, които се нанасят от пожарите са огромни

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg

Светът

Създателят на прочутата антивирусна програма Джон Макафи беше открит мъртъв в затворническата си килия, след като в същия ден испанското правосъдие разреши екстрадицията му в САЩ. 75-годишният американец беше обвинен и издирван за данъчни измами в родината си

* * *
Върховният съд на Япония постанови, че семейните двойки трябва да използват едно и също фамилно име

* * *
Иран вероятно е извършил неуспешно изстрелване на ракета, носеща сателит, и подготвя нов опит

* * *
Земетресение с магнитуд 6 по скалата на Рихтер удари перуанската столица и други части на перуанското крайбрежие. Епицентърът е бил на стотина километра от Лима

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker

Най-четеното от последните дни

 

Ден на енергетика