Младите таланти от Формация „Фаворит” популяризират автентичния български фолклор

Те са млади, талантливи и амбициозни. Животът за фолклорна формация „Фаворит” е музика. В нея участват 12 певци, музиканти и танцьори. Част от тях вече са студенти в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, останалите учат в Музикалното училище в Котел.

Един от организаторите на формацията, която се стреми да популяризира богатството на автентичния български фолклор, е Стелиана Тенева от Стара Загора. Тя споделя, че разстоянията между участниците във „Фаворит” не са препятствия, когато човек иска да постигне целите си.

„Участвахме във фолклорен фестивал в Будапеща. Репетициите се провеждаха на село. Както едно време по време на жътва хората са пеели и свирили на полето – така и при нас се получи. Радваме се, че се представихме успешно. Това сложи едно ново начало за нас и ни мотивира да продължаваме да се занимаваме с това, защото хората много ни харесаха и ние се справихме добре с упорит труд” – споделя Стелиана, която е солист на формацията.

За разлика от свои съученици и състуденти, членовете на формация „Фаворит” остават верни на автентичния български фолклор, вместо да заложат на попфолка. Те се надяват българските народни ритми, ценени високо зад граница, да възвърнат признанието си и у нас.

„В народната песен се разказва за този морал, който е съпътствал нас, българите, с който сме се прославили като добри и трудолюбиви хора” – каза Яни Ангелов, репетитор във формация „Фаворит”.

Формация „Фаворит” е изнесла до момента четири благотворителни концерти. „Първият ни концерт беше в Стара Загора и премина доста успешно. Събраните средства бяха за апаратура за Дома за медико-социални грижи. Радваме се, че успяхме да помогнем. Децата бяха много щастливи. Обичаме да правим добро, защото знаем, че то се връща” – убедена е Стелиана тенева.

Членовете на Фолклорна формация „Фаворит” с радост ще откликнат на поканите, отправени към тях за концертни участия. За контакт - профил на формацията във Фейсбук.

favorit

favorite

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg 

На подобна тема