Жълт код за силен вятър е обявен за 23 и 24 декември в голяма част от страната

Националният институт по метеорология и хидрология обяви за 23 декември жълт код за силен вятър в областите: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Русе, Велико Търново, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Хасково и Пазарджик. В Северозападна България максималните температури ще бъдат между 7 и 9 градуса, в източните райони ще достигнат 15 градуса, а в София – 9 градуса.

Жълт код за силен вятър е в сила и за 24 декември в по-голямата част от страната, включително и в област Стара Загора.

Оперативната обстановка на територията на страната, свързана със силния вятър, остава динамична. През последното денонощие структурите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ са реагирали на над 70 сигнала за паднали дървета и клони, укрепване и отстраняване на опасни предмети, както и обезопасяване на прекъснати кабели.

Експертите от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ напомнят, че силните ветрове могат да бъдат опасни и да нанесат сериозни материални щети.

Правила за безопасно поведение

  • Ако сте у дома при възникването на необичайно силен вятър, е добре да изключите тока и газта. Вратите и прозорците трябва да бъдат добре затворени, а от первазите да бъдат премахнати всички неукрепени предмети (саксии, украса и др.).
  • Не бива да оставате на открито за дълго време заради опасност от падащи предмети от заобикалящите ви сгради.
  • Силните ветрове засягат най-често покривните конструкции и горните етажи - преценете и, ако е необходимо, използвайте за убежище приземните етажи и мазето на сградата.
  • Ако сте далеч от дома, подслон може да намерите в обществени сграда и в подлези.
  • Когато сте на път, добре е да спрете автомобила си на открито място, далеч от електропроводи, дървета и от надвиснали скални маси.
  • Ако сте извън превозно средство, потърсете ниските места в района, където да изчакате преминаването на опасността.

vreme 24

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Теми: