Главна дирекция Борба с организираната престъпност предупреждава за спам атака

Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” предупреждава за спам атака

ГДБОП предупреждава за активна спам атака спрямо гражданите, а целта е заразяване на компютърни конфигурации и смарт устройства. Както и при предишни подобни атаки се използва името на държавна институция - в случая Министерството на вътрешните работи. Съобщенията се изпращат от електронен адрес: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите., наименован „Пътна полиция МВР“, и съдържат прикачен файл.

prizovkaЗа файла се твърди, че е електронен фиш от КАТ, или призовка за извършено друго нарушение по Закона за движение по пътищата.

МВР напомня, че такава практика не съществува и всяко едно електронно съобщение следва да бъде разглеждано от получателите му като измамно. Затова – не го отваряйте и директно го изтрийте! – се казва в съобщението на ГДБОП.

От специализирания отдел „Киберпрестъпност“ посочват, че в днешни дни спам кампаниите излизат от обичайната си цел: разпращане на непоискани търговски съобщения с рекламна цел и придобиват вид на кибератаки, които целят заразяване на устройства на крайните интернет потребители. Сигнализират още и за други спам атаки, при които получателите вече биват изнудвани да заплащат определени суми пари в крипто валута. Откупът се изисква, за да не бъдат разпространени нецензурирани снимки на получилите на съобщението.

Ежемесечно се извършват съвместни действия с големите интернет доставчици в страната за филтрация на подобни атаки, но при смяна на източника на атаката има период, в който тя е активна и достига до интернет потребителите, до които е била адресирана.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема