Краткотрайни превалявания се очакват в Западна и Централна България

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) на 31 юли 2015 г. ще има краткотрайни превалявания придружени от гръмотевици в Западна и Централна България. Без валежи ще е в югоизточните и крайните северозападни райони.

Преобладаващите количества на валежа ще са 3-8 л/кв. м, в отделни райони до 15 - 20 л/кв. м. В събота само на отделни места, главно в планинските райони слабо ще превали. Количествата ще са между 3 и 10 л/кв. м. В неделя вероятността за валежи е малка.

tundjaПрез изминалото денонощие речните нива в страната са се понижавали или са останали без промяна. Водните количества на голяма част от наблюдаваните реки са около праговете за ниски води. Реките във водосборите на р. Огоста – в долното течение, р. Осъм – в долното течение, р. Янтра – в средното течение, р. Русенски Лом, (Дунавския басейн), р. Провадийска – в горното течение, р. Камчия – в долното течение (Черноморски басейн), р. Тунджа – в долното течение, р. Марица – в горното и долното й течение (Източнобеломорски басейн), р. Струма – в горното течение (Западнобеломорския басейн), са с водни количества около праговете за средни води. Водните количества на реките във водосбора на р. Марица – в средното течение (Източнобеломорски басейн) са около праговете за високи води.

infoz autor www.infoz.bg (по информация на МОСВ)

Теми: