Електронната търговия ще се извършва по нови правила

Изцяло нов модел на фискална отчетност в електронната търговия ще бъде предложен до края на януари 2021 г., стана ясно на кръгла маса, организирана от Националната агенция за приходите. Работна група с участието на бизнеса и данъчни експерти ще предложи форма на т.нар. софтуерната фискализация за електронната търговия.

buy

Ако либерализираният режим доведе до по-добро спазване на данъчно-осигурителните изисквания и намаляване на щетите за бюджета, прилагането му може да се разшири и в други браншове. Това предложи изпълнителният директор на Националната агенция за приходите Галя Димитрова по време на кръглата маса на тема: „Електронната търговия в България – перспективи и възможности. Фискални и потребителски аспекти“ в която участваха работодателски и браншови организации, Комисията за защита на потребителя, популярни онлайн сайтове за търговия, платформи за обяви и организации на потребителите.

На форума Националната агенция за приходите представи динамиката на данъчните рискове пред електронната търговия, както и съществуващите методи за контрол. 25 млн. лева доходи от онлайн бизнес, главно на физически лица, са декларирани в последните няколко месеца след кампанията на НАП за наблюдение на наложените платежи чрез куриерските компании. Според експертите на Националната агенция за приходите подходът на насърчаване и информиране работи не по-малко успешно от контролно-санкционните механизми, като кампанията за уведомяване по телефона на физически лица, получатели на суми от наложен платеж е била много успешна. Бизнесът и приходната агенция ще проведат информационна кампания относно данъчните изисквания при търгуване в интернет в началото на 2021 г. стана ясно още на кръглата маса.

www.infoz.bg  www.infoz.bg