Кадър от филма „Връзки“ – награда за най-добър филм от Международния филмов фестивал „Златната липа“

▶️ Наградените филми от кинофестивала „Златната липа“ 2021

Журито на Международния филмов фестивал „Златната липа“, председателствано тази година от проф. Божидар Манов, обяви имената на наградените филми от конкурсната програма на осмото издание на кинофорума. Наградата за най-добър филм отива в Италия. Печели я филмът на Даниеле Лукети „Връзки“ (2020). Това беше последният филм от конкурсната програма, който беше прожектиран едва вчера от 17:20 часа в залата на Операта.

Всички сме единодушни, че именно той заслужава наградата, обяви на пресконференция проф. Божидар Манов. Филмът „Връзки“ привидно се занимава с баналностите във всекиднението, но с разгръщането на действието поставя проблемите на поне две поколения от нашето съвремие, които разглежда по много елегантен начин“, посочи председателят на журито.

Наградата за най-добър режисьор печели българският филм „Страх“ (2020) на режисьора Ивайло Христов. „Освен, че филмът е важен с актуалната проблематика за Европа с миграцията на хора, режисьорският почерк на Ивайло Христов излъчва лекота и ведрост, съчетани с деликатно чувство за хумор“, обясни проф. Манов.

Биографичният филм от Финландия „Хелене“ (2020) печели две награди. Първата е „Златна липа“ за най-добра женска роля на актрисата Лаура Бим, която влиза в образа на известната художничка Хелене Шерфбек. Втората награда е на Съюза на българските филмови дейци. Финландия участва за първи път в програмата на „Златната липа“. „Филми от тази скандинавска страна се виждат сравнително рядко на филмовите фестивали, а “Хелене„ е прекрасен филм, с много висок публичен рейтинг. Актрисата Лаура Бим успява да визуализира сложната психологическа структура на своята героиня и професионалната съдба на една известна художничка по впечатляващ начин“, каза проф. Божидар Манов.

Наградата за най-добра мъжка роля журито присъди на немския актьор Ларс Ейдингер за изпълнението му във филма от Германия „Сестричка“ (2020). Лентата засяга най-съкровените човешки преживявания между брат и сестра близнаци, които актьорът пресъздава по изключителен начин, смята журито.

Наградите ще бъдат връчени тази вечер от 18 часа в залата на Операта на тържествената церемония по закриване на фестивала.

Проф. Божидар Манов благодари за перфектвана организация по време на петте фестивални дни, като отбеляза високото качество на картината, звука и цялото техническо обслужване по време на прожекциите. „Златната липа“ ни даде възможност да се докоснем до едни от най-добрите образци на европейското кино, произведени през последните 2 години, за което сме благодарни, като екип, на създателя на фестивала г-жа Магдалена Ралчева“, допълни председателят на журито.

„Надявам се, че с това издание оставихме ярка следа. Направи ми впечатление, че въпреки ограниченията залите бяха пълни и всички прожекции бяха на високо ниво“, каза директорът на фестивала Магдалена Ралчева. Тя и журито благодариха на Община Стара Загора в лицето на кмета Живко Тодоров и неговия екип за безрезервната подкрепа към фестивала и създадената организация, както и на директора на Държавна опера Стара Загора Огнян Драганов и зам.-директора по техническите въпроси в операта Радостина Донева за съпричастността към провеждането на фестивала и осигуряването на всякаква логистична и техническа помощ.


 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема