Ян Дзюн – световноизвестен китайски грандмайстор по бойни изкуства гостува в Стара Загора

Тай дзи цюен грандмайсторът Ян Дзюн, потомък на семейство Ян от 6-о поколение, ще гостува в Стара Загора през април 2023 г. Тай дзи цюен (на китайски 太極拳 – юмрукът на великия предел) е китайско бойно изкуство от вътрешните стилове на Ушу. Ян Дзюн е наследник на фамилията, създала Ян Тай Дзи Чюен и разпространила го по света. Той ще води международен семинар в Стара Загора.

Master Yang Jun

От 22 до 24 април ще преподава 26-позиционната Senior Form и Tui Shou Бутащи Ръце. Ян Дзюн ще гостува в града на липите по покана на Тихомир Тодоров – първият български личен ученик на грандмайстора и основател на Тайдзичюен център на семейство Ян в Стара Загора.

На петгодишна възраст Ян Дзюн започва да тренира със своя дядо, големият учител и грандмайстор Ян Дзендуо. След като завършва университета в Шанси през 1989 г., той се заема да помага на дядо си в преподаването на бойното изкуство. Ян Дзюн напуска Китай през 1999 г. и се премества в Сиатъл, САЩ за да развива активно Международната асоциация по Тайдзичюен на семейство Ян.

Най-голямата мечта на грандмайстор Ян Дзюн е да обедини практикуващите в Китай и на Запад в едно голямо семейство, където въпреки националните граници и междукултурните различия, всички да са свързани заедно чрез любовта си към това изкуство.

Тайдзичюен е изграден върху принципите на И Дзин („Книга на промените“) и философията на Лао Дзъ, изложена в „Дао дъ дзин“. Нарича се „вътрешно бойно изкуство“ поради това, че е основано върху китайската традиция, а не върху „външните“, привнесени будистки традиции, върху които почиват външните стилове на Ушу, например шаолинските.

През 1956 година в Китай е публикувана брошура – наръчник по Тайдзичюен, където традиционните дълги форми са съкратени и се препоръчват за практикуване от народа на Китай, предимно във функцията на Ци гун, или като лечебна гимнастика. С това се свързва и масовото практикуване на Тайдзичюен в Китай. Този факт обогатява възприятието за бойното изкуство, което освен за здраве, продължава да се развива и в рамките на старите традиционни принципи.

В рамките на визитата на грандмайстор Ян Дзюн, в Стара Загора ще бъде открита първата за България площадка за общодостъпно практикуване на Тайдзичюен, съобщи Тихомир Тодоров.

tay dzi tzun

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема