Краеведът Снежана Маринова получи отличие от Община Стара Загора

Кметът на община Стара Загора Живко Тодоров удостои с отличието „Почетен знак на Стара Загора“ Снежана Маринова – краевед, изследовател и дългогодишен директор на Регионална библиотека „Захарий Княжески“.„Ценните хора трябва да бъдат уважавани и да получават признание. Това е поводът да сме днес заедно и да отдадем заслуженото на Снежана Маринова за приноса ѝ в развитието на духовността в града.

snezhana marinova stzrz zagora

Тя беше дълги години директор на Регионалната библиотека „Захарий Княжески“, където разви не само библиотечния фонд, но и дейността на институцията, което я изведе напред. Ние я виждаме като символ на всичко онова, което културните дейци правят в Стара Загора“, сподели пред местните медии градоначалникът.

Живко Тодоров припомни, че  в днешно време, когато духовността и моралът, стремежът към надграждане и търсене на знание, като че ли заемат все по-малко място в ежедневието, особено на младежите, поощрението за труда на хората на изкуството и културата е ясен знак за правилната посока. Той изказа и уважение към достойното представяне на Снежана Маринова в един от телевизионните формати, които са арена за знания в различни житейски и научни сфери. „Почетният знак на община Стара Загора“, който имам удоволствието да връча днес, е от името на институцията, която представлявам, вярвам, че и всеки един старозагорец е признателен пред този модел на поведение, какъвто ни е показала през годините Снежана Маринова. Надявам се занапред да има все повече хора като вас. Вие показвате добрия пример, който трябва да бъде следван. Чрез отличието днес отправяме конкретно послание към старозагорци“, подчерта Тодоров.

„За човека, за ценителя Снежана Маринова – това е един подарък, който вярвам ще оцените – няколко емблематични снимки от нашия град. Надявам се, че ще попълнят многобройната колекция, която имате“, обърна се с дар от няколко стари картички, запечатали в годините духа на Стара Загора, заместник-кметът на общината Милена Желева.

С вълнение, Снежана Маринова благодари на кмета Живко Тодоров и екипа му за отличието. „За мен е вълнуващо да срещам все положителни реакции на всичко, с което се занимавам. Радостна съм, че имам добра оценка на труда си. Надявам се и занапред това да е така. Това е важно за нашата Стара Загора“, каза Маринова. Тя призова да има повече оптимизъм във всичко, което се прави за стимулиране на развитието на добрите инициативи и събития. С присъщата си духовитост, тя  сподели и един от мотивите си да участва в телевизионно предаване – освен да сподели хобито си и привлече интерес към него, също така е била ентусиазирана да развенчае мита за „скучните, сиви библиотекари“. „Радвам се, че това бе също оценено и получавам все повече поздравления. Имам много нови идеи и ще се радвам да ги сбъднем заедно“, допълни тя и покани обществеността на представянето на книгата, на която е съавтор с проф. д-р Светла Димитрова – „Мозайка от миналото“, издание на „Инфоз“, подпомогнато от Община Стара Загора. То ще се състои на 15 март 2023 г. от 18.00 часа в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Снежана Маринова благодари на хората, с които е извървяла голяма част от своя професионален път – колеги и приятели, за подкрепата в годините, която не спира и днес. Една от новите инициативи, които реализира, е и проучването на стари и интересни старозагорски фамилии, събития и места.

„Всичко трябва да се прави с искреност и отворено сърце, така хората разбират, че ти не си лош човек“, вметна още Маринова по повод хобито си да събира интересни истории и да ги запечатва за поколенията напред.

„Вие сте част от голямото духовно сърце на Стара Загора“, обърна се Дарин Петков, председател на Постоянната комисия по култура, туризъм и вероизповедания на Общински съвет и директор на Кукления театър под липите, към Снежана Маринова.

В края на събитието стана ясно, че Снежана Маринова ще представи колекцията си от над 500 картички, снимки и други любопитни частици от старозагорската история, а и не само, в специална изложба, която ще се осъществи с подкрепата на Община Стара Загора. „За мен е особено предизвикателство да показвам интересните находки, особено когато са свързани с история, защото при една картичка или снимка не е важна само лицевата страна, а и посвещението на гърба ѝ. Обикновено ги публикувам и винаги се намират хора, които да допълнят информацията“, сподели носителят на „Почетен знак на Стара Загора“.

snezhana marinova petkov

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg