„Осинови обич“ – дом за всяко куче

„Осинови (си) обич“ – дом за всяко куче

Община Стара Загора започна кампания „Осинови (си) обич“, насочена към намирането на дом за всяко куче, обитател на Приюта за безстопанствени животни. Първото събитие, което минава под мотото на инициативата, беше среща на ученици от гимназиите „Ромен Ролан“ и „Гео Милев“ с екипа на приюта и кучетата в него. Истински празник се случи на територията на приюта на 1 април 2023 г. С много усмивки, интересни факти за кучетата и атрактивни демонстрации от представителите на „Кучилище“, които обучават доброволци, за да бъдат в полза на работата на гледачите в общинското звено. 

Децата се запознаха и с доброволческата дейност, както и с начините, по които могат да сигнализират, когато видят безпомощно или имащо нужда от дом куче в градска среда.

„Идеята, която изпълняваме заедно с общинското звено, което отговаря за бездомните животни и неправителствения сектор, ангажиран с темата, е да привлечем интереса на обществото към осиновяването“, сподели заместник-кметът на Стара Загора Радостин Танев. „Бездомните кучета са на улицата, защото някога са били домашни или са плод на неконтролируемо развъждане – това сочат данните на експертите. Това е и една от основните причини освен срещите с младите хора, които да бъдат посланици на осиновяването, да ангажираме обществеността с превенция. Общинският приют предлага безплатна кастрация за домашни кучета в селата. Ще изготвим и график за хората от малките населени места, които имат дворни пазачи. Голяма част от бездомните кучета в града идват от близки и далечни села, дори от други общини“, посочи Танев. Той сподели още, че само преди дни, пред вратите на приюта в село Могила е донесен кашон с осем малки кутрета. „На камерите скоро видяхме мъж, който спира автомобила си, изважда от багажника кашон, оставя го и потегля. Приютът е създаден, за да привежда в добро здраве и социализира кучета, които са прибрани от улицата, за да им бъде намерен дом. Началото на нашата кампания “Осинови (си) обич„ е представяне пред младото поколение на възможността да имат любимец от приюта, но и да бъдат отговорни стопани на животни-компаньони“, каза още Радостин Танев.

„Искаме да покажем правилните начини, с които да предразположите кучето да не се страхува от вас, както и вие от него. Трябва да ги социализираме, да бъдем отговорни стопани за тях и най-вече – да ги обичаме. Надявам се научената информация от днес, преживяното, да бъде разпространено от вас и доброто да се предаде напред. Ние сме винаги насреща за въпроси или нужда от помощ“, обясни Ганка Добрева от „Кучилище“.

„Изключително сме щастливи, че днес сте тук и се запознахте с работата на приюта. Истинско удоволствие е да виждаме млади хора, обичащи и грижещи се за животните. Надявам се и занапред да идвате при нас, винаги сте добре дошли тук“, поздрави децата Полина Георгиева, ръководител на Общински приют. Тя допълни още, че Приюта за безстопанствени животни е с работно време от понеделник до неделя от 7.30 до 16.30 часа, а всеки, който има желание да бъде доброволец, може да заповяда от 9.30 до 12.30 часа. При непълнолетни лица е нужна единствено декларация за съгласие от родител.

Около 40-те ученици от 8-и, 9-и и 10-и клас, които се включиха в инициативата и дариха любов на животните, получиха информационна брошура, която съдържа подробности за митовете и ползите от кастрирането на домашни любимци, както и предимствата да се осинови куче от приют.

При началото на инициативата „Осинови (си) обич“ участие взе и общинският съветник Стефан Духтев. Кампанията получи подкрепа и от общинското дружество „Тролейбусни и автобусни превози“, които осигуриха един от новите електробуси, за да превози младежите от Стара Загора до село Могила.

IMG 0596

kuche 02

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема