Ваксините спасяват животи, не ги пренебрегвайте!

Регионалната здравна инспекция – Стара Загора представи на 25 септември 2023 г. подробна информация за дейностите във връзка с имунизационния календар и акценти от националните програми по ваксинопрофилактика, които се изпълняват и в област Стара Загора. Регионалната здравна инспекция – Стара Загора осигурява редовно на общопрактикуващите лекари всички нужни ваксини, увери д-р Таня Перчемлиева, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ в инспекцията.

X3 06891

Съществени проблеми с изпълнението на графиците не е имало и показателно за това е нивото на изпълнението на имунизации и реимунизации. Обхватът за 2022 г. при различните видове е между 95% и 98% от децата до 18 години. Този процент е напълно реален и обхват от 95% гарантира напълно защитата от конкретните заболявания, уточни д-р Перчемлиева. Става въпрос за ваксини и реимунизация срещу туберкулоза, хепатит В (ваксинация, която се провежда още в родилното отделение до 48 часа след раждането), дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит (между 16-ия и 18-ия месец след раждането на детето), а също и против пневмококови инфекции. През годината са обхванати около 3000 деца с всички необходими приеми на ваксините, като конкретните числа варират за различните видове. Имунизация и реимунизация се провежда и срещу морбили, паротит и рубеола, като имунизацията са прави на 13-месечна възраст, а реимунизацията на 12-годишна възраст.

Реимунизацията срещу тетанус и дифтерия обхваща 99% от децата до 17 години, но спада до 58% при хората на 35 години, като след това процентът нараства до 82,5% за хората на възраст от 75 години, показват данните за региона.

При препоръчителните имунизации обхватът е значително по-малък – и при децата, и при възрастните. Срещу варицела през 2022 г. са имунизирани 18 деца, а ваксинирани с противогрипни ваксини са 9228 души, включени в национална програма и още 476 са закупили самостоятелно ваксината.

Регионалната здравна инспекция – Стара Загора извършва и към момента имунизации срещу ковид. Кабинетът в сградата на инспекцията работи в сряда от 14 до 16 часа, като от услугата могат да се възползват и хора, които нямат личен лекар.

X3 06900

Д-р Светла Петрова представи процесите и проблемите с борбата с човешките папилома вируси (HPV). Това са над 200 типа вируси, които могат да заразят определени клетки (епителни) на кожата и лигавиците на човека. Те могат да причинят и ракови заболявания и някои от тези вируси са с висок риск. Процесът от заразяването до раковото заболяване е дълъг, продължава с години и често остава незабелязан от пациента. И сега всеки ден по две жени губят живота си в България след заболяване от рак на маточната шийка, следствие от заразяване с папилома вирус.

Ваксината е ефективен начин за предотвратяване на заболяването и реално спасява човешки животи. Чрез нея се изграждат антитела, които предпазват от инфекцията. В България тази ваксина е безплатна за момичета и се прави при навършени 10 години до края на 13-ата година на детето. Самата ваксинация се извършва при общопрактикуващия лекар. Ваксината е безопасна, съставът ѝ е такъв, че не може да причини заболяване и няма дългосрочни нежелани реакции – обясни д-р Светла Петрова. Ваксината се поставя чрез мускулна инжекция в рамото, може да се усети болка в мястото и общо неразположение в рамките на чосове. Това обаче е несравнимо с проблема, от който ваксината предпазва. Тя дори може да подпомогне репродуктивността на жената в по-късна възраст, точно защото предотвратява проблеми, свързани със сексуалния живот. Въпреки безспорните медицински факти и днес има нежелание на някои родители да ваксинират децата си, а това се дължи на зловредна дезинформация – уточни д-р Слави Славов, председател на Асоциацията на общопрактикуващите лекари в област Стара Загора. Точно затова и провеждането на информационни кампании е толкова важно, казаха специалистите. На пресконференцията участваха също и д-р Недялка Кабаджова, изпълняваща длъжността директор на РЗИ – Стара Загора, д-р Генка Пейчева, председател на Българския лекарски съюз в Стара Загора и др.

X3 06903

 

 

новини Стара Загора  www.infoz.bg

Теми:

На подобна тема