Стотици студенти се включиха в празник на Тракийски университет – Стара Загора

Стотици студенти се включиха в празник на Тракийски университет – Стара Загора

Стотици студенти се включиха в събитието „Еразъм – света и опита на Тракийски университет“, който е част от международната инициатива „Еразъм дни 2023 г.“. В празничния, за Тракийския университет, 11 октомври 2023 г. международният отдел, начело с доц. Дарина Заимова – зам.-ректор по научноизследователска и международна дейност организира редица мероприятия, игри и забавления.

Събитието започна в препълнената зала на Академичния информационен център на университета с приветствие от ректора проф. Добри Ярков: „Поздравявам ви, че сте тук днес, защото това е програма, която отваря граници и дава възможност на младите хора да пътуват. Студенти, млади учени и преподаватели през последните години имаха невероятния шанс за обмен. Знайте, че всички вие сте нашите посланици в страните, които посещавате. Апелирам да бъдете още по-активни и да имате високо самочувствие, че сте част от Тракийския университет, защото сме мултидисциплинарен и международен университет с чуждестранни студенти от 57 държави.“

Експерти разясняваха на място всички особености за осъществяване на мобилности по програмата „Еразъм +“ – от възможности за кандидатстване, подготовка на документи, информация за държави и институции, с които взаимодейства Тракийският университет, до историческа справка на приоритетите и постигнатите резултати по време на обучение или практика.

Студенти, които са преминали обучение по програма „Еразъм“ в различни държави, представиха своите лични впечатления и преживявания от Германия, Италия, Испания и други партньорски страни на старозагорския университет. С личните си разкази те отправиха послание към своите колеги да бъдат по-смели и да пътуват, като се възползват от програма „Еразъм“, а спомените и опита описаха като безценни.

Официалният език на събитието беше български, но за всички чуждестранни студенти беше осигурен симултанен превод на английски, съобщиха от пресцентъра на Тракийския университет.

Специални гости на празника бяха две гостуващи изложби – „Редките птици на Зеления пояс“, представена от д-р Руско Петров и „Анатомията и като изкуство“ от д-р Сашо Цандев. И двете експозиции се радваха на голям интерес, тъй като са изключително атрактивни, а експонатите им са рядко срещани като вид.

Кулминацията на деня на отворените врати на „Еразъм +“ в Тракийския университет беше финалът, организиран от „Международен младежки център – Стара Загора“, включващ забавна програма с интерактивни упражнения. Лудата надпревара при игрите завърши с много победи и още повече усмивки!

DSC 0947

DSC 0963

DSC 1168

новини Стара Загора  www.infoz.bg