България разполага вече с три завършени автомагистрали

Лот 1 на автомагистрала "Марица", който е с дължина 31 км беше официално открит на пътен възел Оризово. В церемонията участваха президентът Росен Плевнелиев, министър-председателят Бойко Борисов и министрите Лиляна Павлова и Ивайло Московски. Така вече магистралата, водеща до Истанбул, е изцяло завършена и е третата в страната след "Тракия" и "Люлин".

"35 години се изграждаше 117-километровата автомагистрала "Марица" - стратегическа за България и за Европа. През първите 30 от тези 35 години бяха построени 30 км. Скоростта беше един километър на година. Добре е да помним фактите, за да знаем къде бяхме и откъде започнахме, защото се наслушахме на популисти, на криворазбрани националисти, на хора, които се вживяват в ролята на месии" - заяви президентът Росен Плевнелиев.

Росен ПлевнелиевТой добави, че от 60-те години до 2009 г. са построени общо 420 км магистрали, докато през последните 6 години по амбициозната програма за модернизиране на България бяха изградени над 360 км магистрали.

„Това е само началото. На дневен ред са други три магистрали – по „Струма" се работи бързо, по „Хемус“ се прави всичко за нейното завършване. Така е и със Софийския околовръстен път, включително София - Калотина“ - посочи още президентът и апелира институциите да продължат ускорената модернизация на националната инфраструктура.

"Това правим ние. Който иска да си политиканства, да си политиканства. Нашите резултати са си видими. Аз благодаря на всички партии и на всички депутати, затова че пазим стабилност в държавата. Само преди година и половина всички фондове бяха спрени. Днес мога да кажа, че по програма "Околна среда" имаме усвоени 99% от средствата, които са от европейската солидарност - над 3 млрд. лева. По оперативна програма "Транспорт" и по Програмата за развитие на селските райони също са усвоени по над 3 млрд. лева. И всичко това е отишло при българските граждани" - заяви по време на официалното откриване на завършената магистрала "Марица" премиерът Бойко Борисов.

Министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова акцентира на това, че новата магистрала ще поеме транзитния трафик в посока Турция и обратно.

"Ще се пътува много по-лесно и по-бързо. И най-важното е, че малките населени места, които бяха в нелека ситуация, заради този трафик, включително и малките пътища, които се разрушаваха най-много, вече ще разполагат с нормални условия на предвижване" - каза Лиляна Павлова.

Министър Ивайло Московски добави, че през новия програмен период ще се обърне специално внимание на подобряването на транспортната инфраструктурата в Северна България.

Стойността на договора по изграждането на Лот 1 на магистрала „Марица“ от Оризово до Димитровград е близо 160 млн. лв с ДДС. Той е съфинансиран от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез ОП „Транспорт“.

 

Официално откриване на Лот 1 на магистрала Марица

Магистрала Марица

lot1 Maritsa

Marica lot1

infoz autor Венета Асенова | www.infoz.bg

На подобна тема