▶️ „Колелото на емоциите“ в библиотеката

Екипът на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора използва летните месеци, за нетрадиционни и атрактивни занимания с деца. Бяха проведени 12 срещи с малките читатели, като тези срещи са част от дейностите та проекта „Колелото на емоциите“., който библиотеката изпълнява през 2023 г. Срещите се провеждат във вторник и децата се ангажират с игри, четене и в ателиета за рисуване.

Прилагат се техниките на приказкотерапията, като с децата се обсъждат различните случки и емоциите на героите от приказки и книги. Ателиета включваха и упражнения за стимулиране и развиване на мисленето и фината моторика. След прочит и обсъждане на сюжет, всяко дете получи задача да изработи от хартия чрез изрязване, оцветяване и лепене цветно дърво.

Изпълнението на Проекта „Колелото на емоциите“ започна през ноември 2022 г., като в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ се състоя петдневно обучение за консултанти по приказкотерапия. Обучител беше психологът Минчо Николов. Включиха се 16 библиотечни специалисти и учители от Стара Загора. Акцентът беше поставен върху емоциите на децата и създаването на методика за работа, чрез която децата да се провокират и осмислят своите чувства и усещания. Целта е чрез заниманията и минутите за четене те да развият емоционалната си интелигентност.

Проектът „Колелото на емоциите“ реално превърна преживяването по време на тези срещи в емоция. Акцентира се върху емоциите: радост, изненада, тъга, гняв и страх. Любовта също е включена като шеста емоция, защото често е тема в много книги.

Екипът на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора успя при срещите си с децата – чрез историите от книгите и чрез игри – да им предаде сетивност за различните емоции, която те могат да развиват докато растат.

Във всяка книга, във всяка приказка има история. Весела или тъжна, страшна или с изненадващ край – често тази история остава в съзнанието точно чрез чувството, което събужда. И когато емоцията среща сърцето и ума на дете, тя остава там. Става част от житейския опит на малкия човек и расте заедно с него.

Проектът „Колелото на емоциите“, през който преминаха децата и екипът на Регионална библиотека „Захарий Княжески“, успя да запали немалко искрици в детските очи, по време на десетките срещи с игри и четене.

Децата се научиха да познават своите емоции, но разбраха също, че е важно и много лесно да ги споделят с хората около себе си. Също и да не ги задържат скрити, дори когато чувството е негативно – тъга, гняв или страх.

Заниманията с децата открехнаха за тях врата към световете, които хубавите книги пазят в себе си. Емоциите там са същите, като тези, които вълнуват всеки човек в различни дни от живота му. И децата вече са по-подготвени. С повече практика и опит излизат от заниманията с тях и библиотекарите. Пренасят с желание наученото и положителната емоция от срещите и в ежедневната си работа – зарадвани от това, че са превърнали дете в читател и в по-добър човек.

„Колелото на емоциите“ в библиотеката

koleloto na emotsiite

Проектът „Колелото на емоциите“ се осъществи с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по „Програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти“.

Информационен сайт www.infoz.bg е медиен партньор на проекта „Колелото на емоциите“, изпълняван от на Регионална библиотека „Захарий Княжески“.

Може да разгледате и сайта, създаден в рамките на проекта на адрес: kolelo.libsz.org

 

 

 

новини Стара Загора  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема