Вечерно бдение за Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ и СПИН

Регионална здравна инспекция – Стара Загора ще отбележи Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ и СПИН с вечерно бдение със свещи във формата на панделка, което ще се състои на 19 май (неделя) от 20:00 до 21:00 часа на площада пред сградата на Община Стара Загора. Тазгодишното мото на международната кампания е „Помним! Приемаме! Подкрепяме!“.

hiv stara zagora

Всички граждани, желаещи да изразят съпричастността си към засегнатите от вируса на човешката имунна недостатъчност (ХИВ), причиняващ заболяването синдром на придобитата имунна недостатъчност (СПИН), могат да се включат във вечерното бдение на 19 май 2024 г. и като запалят свещ на прозореца на домовете си в 21:00 часа

Мероприятието ще се проведе със съдействието на Община Стара Загора, Българския младежки червен кръст, Тракийския университет, Сдружение „Свят без граници“ и др.

Международният ден се отбелязва всяка година в третата неделя от май, в рамките на третия етап от Национална анти СПИН кампания, която е в изпълнение на дейности по Националната програма за превенция и контрол на ХИВ и СПИН в Република България (2021 – 2025 г.).

Кампанията има за цел да почете паметта на жертвите на ХИВ и СПИН и да насочи вниманието към този обществен проблем, като повиши обществената информираност за ХИВ и да отбележи, че превенцията, лечението, грижите и услугите за подкрепа на хората с ХИВ са достъпни за всички, които се нуждаят от тях. Също така отбелязването на деня предоставя възможност за оспорване на стигмата и насърчаване на диалога в общността, като същевременно подчертава необходимостта от запазване на напредъка, постигнат в спирането на епидемията и от постигане на по-големи успехи в бъдеще.

 

новини Стара Загора  www.infoz.bg