2 август - Международен ден на бирата. Наздраве!

Международният ден на бирата се отбелязва всеки първи петък на август, като началото му е поставено в САЩ през 2007 г. Мотото на този ден е „Пий добра бира с добри приятели!“. Според историците пивото се появява в средата на 10-ото хилядолетие пр.н.е., когато започва отглеждането на зърнени култури.

През 1516 г. в Германия е приет Закон за чистотата на бирата, според който за производството ѝ трябва да се използват само вода, ечемик и хмел, припомнят от Националния статистически институт и отбелязват международния ден на бирата с инфографика.

2 August 2019 International Beer Day

През 2018 г. в Европейския съюз са произведени 39 млрд. литра бира със съдържание на алкохол. Произведената бира в Съюза се е равнявала на около 76 литра на човек, съобщава европейската статистическа служба Евростат. Тя публикува статистиката си по повод Международния ден на бирата, който се отбелязва днес.

International Beer Day ProductionОсвен това през 2018 г. в Европейския съюз са били произведени над 1 млрд. литра безалкохолна бира или с по-малко от 0,5% съдържание на алкохол.

Две трети от алкохолната бира в Европейския съюз е дошла от шест страни членки. Германия е била водещият производител през 2018 г. с 8,3 млрд. литра, или 21% от общото производство в Европейския съюз. С други думи около една на всеки пет алкохолни бири, произведени в Европейския съюз, са идвали от Германия.

След нея се нареждат Великобритания с 4,5 млрд. литра бира, или 12% от общото производство, Полша с 4 млрд. литра и 10% от общото производство, Испания с 3,6 млрд. литра и 9% от общото производство, Холандия с 2,4 млрд. литра и 6% от общото производство и Белгия с 2,4 млрд. литра и 6% от общото производство.

В сравнение с 2017 г. Италия е отбелязала най-голям ръст на производството на алкохолна бира от 21%, следвана от Унгария с 11% и Чехия с 6%. За сметка на това производството на бира във Великобритания е намаляло с 20%, в Австрия и Словакия – с по 10%, а в Холандия – с 9%.

Холандия е изнесла 1,9 млрд. литра алкохолна бира през 2018 г. Това превръща страната в най-големия износител на напитката сред страните членки на ЕС, като след нея се нареждат Белгия и Германия с по 1,6 млрд. литра, Франция с 0,6 млрд. литра и Великобритания с 0,5 млрд. литра.

САЩ са били основната дестинация на износ на бира извън страните членки на Европейския съюз. През 2018 г. за страната са изнесени 1 млрд. литра алкохолна бира, или 29% от общия обем. Следват Китай с 453 млн. литра, или дял от 13%, Русия с 234 млн. литра и дял от 7%, Канада с 217 млн. литра и дял от 6%, Южна Корея със 198 млн. литра и дял от 6%.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

 

Светът

Първото вулканично изригване на Канарските острови от 50 години насам предизвика евакуацията на около 5000 души, включително около 500 туристи. Канарските острови са безопасни за посещение, а изригването на вулкана е „великолепно шоу“, каза часове след това испанският министър на туризма Рейес Марото

* * *
6 души бяха убити и 28 са ранени след стрелбата в университета в руския град Перм. Нападателят, който е студент, е задържан от полицията, след като оказал съпротива и бил ранен. Той е оставил предварително съобщение за нападението си в социалните мрежи

* * *
На парламентарните избори в Руската федерация листата на партия "Единна Русия" – партията, която подкрепя президента на Русия Владимир Путин, е събрала 49,8%. Това показват данните след преброяване на 100% от протоколите. Партията на Кремъл ще получи около 112 депутатски мандата според гласуването за листата ѝ. Освен това тя печели в 198 едномандатни окръга. Така "Единна Русия" получава конституционно мнозинство в долната камара на Думата (над 300 места). На второ място е Комунистическата партия на Руската федерация с 18,9%

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker

На подобна тема

Най-четеното от последните дни