2 август - Международен ден на бирата. Наздраве!

Международният ден на бирата се отбелязва всеки първи петък на август, като началото му е поставено в САЩ през 2007 г. Мотото на този ден е „Пий добра бира с добри приятели!“. Според историците пивото се появява в средата на 10-ото хилядолетие пр.н.е., когато започва отглеждането на зърнени култури.

През 1516 г. в Германия е приет Закон за чистотата на бирата, според който за производството ѝ трябва да се използват само вода, ечемик и хмел, припомнят от Националния статистически институт и отбелязват международния ден на бирата с инфографика.

2 August 2019 International Beer Day

През 2018 г. в Европейския съюз са произведени 39 млрд. литра бира със съдържание на алкохол. Произведената бира в Съюза се е равнявала на около 76 литра на човек, съобщава европейската статистическа служба Евростат. Тя публикува статистиката си по повод Международния ден на бирата, който се отбелязва днес.

International Beer Day ProductionОсвен това през 2018 г. в Европейския съюз са били произведени над 1 млрд. литра безалкохолна бира или с по-малко от 0,5% съдържание на алкохол.

Две трети от алкохолната бира в Европейския съюз е дошла от шест страни членки. Германия е била водещият производител през 2018 г. с 8,3 млрд. литра, или 21% от общото производство в Европейския съюз. С други думи около една на всеки пет алкохолни бири, произведени в Европейския съюз, са идвали от Германия.

След нея се нареждат Великобритания с 4,5 млрд. литра бира, или 12% от общото производство, Полша с 4 млрд. литра и 10% от общото производство, Испания с 3,6 млрд. литра и 9% от общото производство, Холандия с 2,4 млрд. литра и 6% от общото производство и Белгия с 2,4 млрд. литра и 6% от общото производство.

В сравнение с 2017 г. Италия е отбелязала най-голям ръст на производството на алкохолна бира от 21%, следвана от Унгария с 11% и Чехия с 6%. За сметка на това производството на бира във Великобритания е намаляло с 20%, в Австрия и Словакия – с по 10%, а в Холандия – с 9%.

Холандия е изнесла 1,9 млрд. литра алкохолна бира през 2018 г. Това превръща страната в най-големия износител на напитката сред страните членки на ЕС, като след нея се нареждат Белгия и Германия с по 1,6 млрд. литра, Франция с 0,6 млрд. литра и Великобритания с 0,5 млрд. литра.

САЩ са били основната дестинация на износ на бира извън страните членки на Европейския съюз. През 2018 г. за страната са изнесени 1 млрд. литра алкохолна бира, или 29% от общия обем. Следват Китай с 453 млн. литра, или дял от 13%, Русия с 234 млн. литра и дял от 7%, Канада с 217 млн. литра и дял от 6%, Южна Корея със 198 млн. литра и дял от 6%.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

 

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема