Близо 360 млн. лева са приходите на "Мини Марица-изток" до август

Към 31 август 2017 г. "Мини Марица-изток" ЕАД реализира положителен финансов резултат на фона на отчетената загуба за същия период на предходната година. Дружеството доказа, че е надежден партньор и изпълнява своите ангажименти.

Това заяви на пресконференция по повод 65-ата годишнина от създаването на най-голямото в страната въгледобивно дружество инж. Андон Андонов.

До 18 септември са добити 20,9 млн. тона въглища, което е с почти 2,5 млн. тона повече от планираното количество. В резултат на това приходите за същия период на 2016 г. са с 58,5 млн. лева повече. Общо приходите за първите осем месеца на годината са 358 млн. лева.

Andon Andonov Mini Maritsa iztok"За 65 години в "Мини Марица-изток" ЕАД са добити 1,1 млрд. тона въглища, запасите са 1,8 млрд. тона, което ще осигури работа за поне още 65 години и ще гарантира енергийната независимост на страната" - каза инж. Андонов.

Четирите топлоелектрически централи в комплекса дължат на мините 168 млн. лева, като 18 млн. лева от тях са просрочени и са на "Брикел". Въгледобивното дружество има да получава от ТЕЦ "Марица изток 2" 141 млн. лева, от ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" - 5 млн. лева и от ТЕЦ "КонтурГлобал Марица изток 3" - 4 млн. лева.

"Мини Марица-изток" дължи на доставчици, банки и на Българския енергиен холдинг общо 46 млн. лева, но просрочени задължения няма.

В момента в дружеството работят 7281 души. Средната работна заплата, заедно със социалните придобивки, е 1800 лева, съобщи финансовият директор Стелиан Коев.

Дружеството продава въглищата под себестойността им. В тази връзка ръководството на е изпратило предложение до министъра на енергетиката Теменужка Петкова за увеличение на цената. В момента тя е 77 лева за тон условно гориво, а себестойността е 81 лева за тон условно гориво.

Във връзка с приетите строги европейски норми за вредните емисии от големите горивни инсталации, изпълнителният директор на "Мини Марица-изток" заяви, че топлоелектрическите централи ще се справят с предизвикателствата и че е оптимист за бъдещето на комплекса.

Венета Асенова | www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24