Паметникът на Бузлуджа – с денонощна полицейска охрана

Съвсем скоро паметникът на социализма на връх Бузлуджа отново ще се охранява денонощно от служители на МВР, за да се предотвратят евентуални инциденти. Той е потенциално опасен и влизането в него е забранено. За някои обаче това е доходен бизнес.

През годините Областна администрация – Стара Загора полага усилия, за да ограничи достъпа до обекта, но търсачи на силни усещания разрушават загражденията. Има хора, които предлагат нерегламентирани посещения срещу 50 евро на човек, каза областният управител Гергана Микова.

Dora Ivanova Gergana MikovaПаметникът е сред 12-те най-застрашени в Европа, които са номинирани за Програмата „Седемте най-застрашени културни обекта в Европа за 2018 г.”. Тя се изпълнява от общественото движение за опазване на Европейското културно и природно наследство Europa Nostra и Института на Европейската инвестиционна банка, с подкрепата на програма „Творческа Европа“ на Европейския съюз. Това съобщиха на пресконференция Гергана Микова и арх. Дора Илиева, учредител на Фондация „Проект за Бузлуджа”, чрез която паметникът е номиниран по програмата. Кои ще бъдат седемте финалисти, ще стане ясно на 15 март. Сред останалите претенденти са: историческият център във Виена, завод за въглища в Беринген, Белгия, историческият център на Аргирокастро, Албания и др.

„Спечелването на място в класацията не гарантира финансиране” – уточни арх. Иванова. Експерти на Europa Nostra ще посетят паметника на Бузлуджа и ще изготвят спасителен план за действие. На база на тяхното становище ще се търсят всички възможни варианти за кандидатстване с проект за осигуряване на средства първо за консервация на обекта.

„Има много предложения, свързани с бъдещето на паметника, които ще бъдат подложени на широко обществено обсъждане. Съществуват варианти и за осигуряване на средства чрез публично-частно партньорство” – съобщи областният управител на Стара Загора Гергана Микова.

Венета Асенова | www.infoz.bg