Грипна епидемия в област Стара Загора. Училищата затварят до края на седмицата

Регионална здравна инспекция - Стара Загора обявява грипна епидемия за област Стара Загора, считано от 24 януари 2018 г. Спират се учебните занятия в училищата от областта за периода 24 – 26 януари 2018 г., т.е. следващият учебен ден е понеделник, 29 януари.

Мярката се предприема заради продължаващото интензивно увеличаване на заболелите от грип и от остри респираторни заболявания през последните дни и запазващата се тенденция за достигане на епидемични стойности, както и доказаните положителни проби на грипни щамове от лица с вирусни инфекции. Най-висока заболяемост е регистрирана сред възрастовите групи от 0 - 4 години и 5 - 14 години.

С оглед прекъсване на епидемичната верига в условията на грипна епидемия и ограничаване на заболяемостта от остри респираторни заболявания и грип сред учениците, Регионална здравна инспекция - Стара Загора препоръчва на лечебните заведения за болнична помощ да преустановят свижданията.

Предписанието към лечебните заведения за извънболнична помощ - медицинските диагностично-консултативни центрове и центровете за спешна медицинска помощ са:

  • да разкрият при възможност грипни кабинети
  • да преустановят работата на женските и детски консултации
  • да преустановяват провеждането на плановите профилактични имунизации и реимунизации
  • да спрат профилактичната дейност.

С цел недопускане на усложнения на случаите на грип Регионална здравна инспекция - Стара Загора напомня на всички лечебни заведения, че е важно своевременното започване на лечение с антивирусни препарати.

РЗИ - препоръчва на хората:

  • ограничаване на социалните контакти
  • болните с висока температура и други признаци на грип да не провеждат самолечение
  • при наличие на симптоми на грип да посещават личните си лекари и да не ходят болни на работа.
    Това е въпрос на лична отговорност към себе си и към другите, тъй като най-добрата предпазна мярка е ограничаване на контактите с болни хора, особено тези с хронични заболявания, бременни жени и деца.

РЗИ - Стара Загора продължава ежедневно да извършва активен надзор над заболяемостта от грип и остри респираторни заболявания.

grip sz

www.infoz.bg  www.infoz.bg