Завод 3 на Арсенал

Инцидент с взрив е възникнал в Завод 3 на „Арсенал“ в Казанлък

Локален инцидент е възникнал в Завод 3 на „Арсенал“ – Казанлък. По първоначална информация той е причинен от възпламеняване на фосфорни вещества. В резултата на това е избит капакът на смесителя. Има нанесени материални щети, около 15 кв. метра от покрива на цеха са разрушени. Леко са пострадали двама работници, на 41 г. и 50 г.

Те са зареждали смесител с димна смес. След като затворили машината, те напуснали помещението, като се преместили в съседно, откъдето чрез командно устройство стартирали работата на смесителя. След разбъркване на димната смес, от смесителя започнал да излиза дим, като при полученото налягане, люкът - капак на машината се напукал и изхвърчал. При настъпилата авария е паднала част от покривната конструкция на цеха, разрушени са прозорци, счупени стъкла. Двамата работници са пострадали от падналите отломки. Единият от тях е с наранявания на двата пръста на ръката, а другия на крака. Те са прегледани на място от лекарски екипи, няма опасност за живота им.

Районна прокуратура – Казанлък наблюдава досъдебно производство за причиняване на телесни повреди поради незнание или немарливо изпълнение на правно-регламентирана дейност, източник на повишена опасност – престъпление по чл. 134 ал. 1 т. 2 от Наказателния кодекс.

Това е втори случай за годината в оръжейното дружество. На 11 март 2020 г. взрив избухна в склад с капсул-детонатори в Завод 4 на „Арсенал“, намиращ се край Мъглиж. Тогава леко са пострадаха шестима работници, които са били в съседна сграда.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24