Завод 4 на „Арсенал”

Образуваха досъдебно производство за умишлено причиняване на взрива в Завод 4 на „Арсенал”

Взрив избухна в склад с капсул-детонатори в Завод 4 на „Арсенал” край Мъглиж около 9:20 часа на 11 март. Леко са пострадали шестима работници, които са били в съседна сграда. Те са с порезни рани от осколки от дограма и стъкла. Четирима са прегледани с Спешния център в Казанлък и освободени, двама са оставени за наблюдение в Общинската болница в Казанлък.

dicho atanasov

Складът е напълно унищожен, на мястото се е образувала яма. Нанесени са сериозни щети на съседните сгради. Пет минути преди инцидента, пазачът е обходил района. Видеонаблюдение не е установено до момента. Огледът и разследването е възложено на следователи от Националната следствена служба. Образувано е досъдебно производство. Ако се установи виновно длъжностно лице, наказанието е от 3 до 12 години затвор.

„В конкретния случай се разследват множество версии. Версията за умисъл също не е изключена. Тя е една от основните” – каза окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов.

Екип от следователи и криминалисти продължава огледа на място, като се използва и дрон. Установено е, че в склада са се намирали около 1,2 тона капсул-детонатора.

ivaylo angelov

„Капсул-детонаторите са нови и в този случай корозия е изключена, както и причина за взрива да е статично електричество, защото в сградата няма електричество. Взети са всички мерки капсул-детонаторите да се изолират един от друг и да няма възможност за каквото и да е електричество, за каквато и да е искра. Затова делото е образувано за умишлено причиняване на взрив” – обясни говорителят на Националната следствена служба Ивайло Ангелов.

Разпитват се множество свидетели, ще бъде иззета документацията, назначени са и експертизи.

Всички работници в завода бяха освободени. Той ще остане затворен до края на седмицата, ако няма друго нареждане.

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg