Лъчезар Борисов, кандидат за народен представител от ГЕРБ – СДС в Старозагорски район: Държавата ще продължи да подпомага финансово домакинствата

„През последните четири години успяхме да осигурим около 500 млн. лева за област Стара Загора и ще увеличим финансирането както за подобряването на градската среда, така и за жилищата на хората“ – съобщи кандидатът за народен представител от Старозагорски район от ГЕРБ – СДС Лъчезар Борисов, който е и министър на икономиката.

С 1,4 млрд. лева в рамките на Националната програма за въвеждането на мерки за енергийна ефективност, ще бъдат санирани 2000 многофамилни и още толкова еднофамилни сгради в страната. Благодарение на средствата, с които държавата финансира изцяло санирането на жилищата, още над 120 000 души в България ще живеят в по-комфортни домове и ще плащат по-ниски сметки за отопление. Лъчезар Борисов уточни, че програмата ще обхване 6,8 млн. кв. метра разгърната застроена площ.

lachezar borisov gerb

„Що се отнася до изготвянето на техническите паспорти на сгради, влезли в експлоатация преди 2007 г., изискването е за всички държави от Европейския съюз и в България е прието през 2006 г., като беше предвидено да влезе в сила през 2011 г. Срокът е удължаван няколко пъти. Дадохме си ясна сметка, че се намираме в условия на пандемия и отново отлагаме изпълнението на този процес до края на 2024 г. Освен това, ще бъде създаден фонд със средства от държавата, за да се подпомогне изработването на техническите паспорти на сградите. Призовавам още веднъж хората да не се притесняват и да не се поддават на спекулативни твърдения, които днес се изговарят само заради предизборната ситуация“ – категоричен е Лъчезар Борисов.

Ще продължим да подобряваме инфраструктурата в област Стара Загора. Акцент поставяме на ремонта на пътните отсечки Чирпан – Стара Загора и Стара Загора – Нова Загора. Поемаме ангажимент да бъде разширено шосето между Стара Загора и автомагистрала „Тракия“. Това включва и построяването на кръгово кръстовище, което да обслужва бъдещата индустриална зона върху терена на бившето летище. За нас е важно да продължи обновяването на училищата и детските градини, не само в общинските центрове, но и в малките населени места. От голямо значение е построяването на тунела под Шипка. Това е приоритетен обект и е заложен в Националната програма на ГЕРБ. Процедурите са стартирали, преди дни бяха отворени и ценовите оферти.

В заключение, министърът на икономиката Лъчезар Борисов съобщи, че в сравнение с други години, България по време на криза постига рекорди по насърчаване на инвестициите. Приходите от преки чуждестранни инвестиции през пандемичната 2020 г. са с най-високите нива за последните 10 години и са в размер на 4,2 млрд. лева. Спрямо 2019 г. те нарастват с над 1 млрд. лева. Само за първите три месеца от 2021 г. са сертифицирани 13 проекта за близо 800 млн. лева инвестиции, които осигуряват около 1300 нови работни места.

 

 

krasimir valchev lista gerb stara zagora

glasove

www.infoz.bg  www.infoz.bg (Платена публикация)

На подобна тема