Министър Лъчезар Борисов: Продължаваме с развитието на индустриалните зони

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов и изпълнителният директор на Национална компания индустриални зони (НКИЗ) Антоанета Барес проведоха среща, на която обсъдиха разрастването на Икономическа зона София – Божурище и на Индустриален и логистичен парк Бургас. Министър Борисов заяви, че днес на заседанието Министерски съвет е одобрено финансирането на публична общинска инфраструктура по реда на Закона за насърчаване на инвестициите за изграждане на елементи от общинска пътна инфраструктура в Промишлена зона „Север“ – Бургас.

„От бюджета на Министерството на икономиката на Община Бургас ще се предоставят средства в размер на до 1 670 558 лева, като инфраструктурата се изгражда във връзка с изпълнението на сертифициран по Закона за насърчаване на инвестициите инвестиционен проект в общината“, подчерта той.

IMG 4710 1

Антоанета Барес каза от своя страна, че развитието на Индустриален и логистичен парк – Бургас навлиза в нов етап. Обособена е нова Промишлена зона „Юг“, която се намира в близост до пътния възел Бургас – Средец – Созопол. Площта ѝ е 600 декара. „Към терените вече има интерес от производства в сферите на текстилната и металната промишленост, медицинската индустрия, както и производител на електрически инсталации и климатизация“, заяви тя. Икономическият министър посочи , че развитието продължава с апортирането на още 150 декара, което реално ще бъде третата фаза на развитие на индустриален и логистичен парк Бургас.

Министър Борисов подчерта, че във връзка с разрастването на Икономическа зона София – Божурище и значителното увеличение на пътния трафик към и от гр. Божурище, от страна на Министерство на икономиката и НКИЗ са предприети редица мерки за осъществяване на допълнителна инфраструктурна свързаност до община Божурище и в частност до индустриалния парк. „Проведохме ползотворни срещи с кмета на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова, както и с кмета на Община Божурище Георги Димов, на които договорихме приключването на работата по подписване на споразумението за достъпа до Икономическа зона София – Божурище по отношение на пътя и продължението на бул. “Царица Йоанна„ до зоната. Очакваме, че на следващото заседание на Столичния общински съвет точката ще бъде обсъдена и веднага след това ще се подпише споразумението и ще стартира изпълнението заедно с АПИ на този мащабен проект, който е важен и за този регион“ – уточни Лъчезар Борисов.

Министърът на икономиката коментира още, че днес е одобрен Меморандум за разбирателство за изпълнение на приоритетен инвестиционен проект на стойност над 107 млн. лева, който ще създаде над 200 нови работни места в община Самоков. „С този проект само от началото на годината инвестиционните проекти насърчени по Закона за насърчаване на инвестициите са на стойност над 700 млн. лева и ще създадат близо 1200 работни места“ – каза министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

IZ Sofia Bozhurishte

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема