Сдружение „Самаряни“ връчи за 11-и път Годишните награди Добрият Самарянин

Сдружение „Самаряни“ връчи за 11-и път годишните награди „Добрият Самарянин“

Носителите на наградата „Добрият Самарянин“ за 2021 г., са: деветима пожарникари и служители на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Стара Загора, и четирима доброволци от блок 286 в старозагорския квартал „Самара – 1“, положили свръх усилия в потушаването на огнена стихия на 16-ия етаж в жилищна сграда.

samaryani

За единадесети пореден път Сдружение „Самаряни“ и партньорите от Обществения инициативен комитет на годишните награди „Добрият Самарянин“ – Община Стара Загора, Община Казанлък, Държавна Опера Стара Загора, Търговско-промишлена палата – Стара Загора, Регионална библиотека „Захарий Княжески“ –  Стара Загора, Български Червен кръст – Стара Загора, Обществен дарителски Фонд – Стара Загора, Регионален исторически музей – Стара Загора, Дарик Стара Загора, Телевизия „Стара Загора“, Моята еОбщина, Мидалидаре Естейт, КонтурГлобал „Марица Изток 3“, „Български пощи“ ЕАД и Детска градина „Светлина“, изразиха всеобщото обществено уважение и признателност към хора, заслужили признание, вследствие на извършен от тях жест на добротворство към друг човек или група от хора.

„В година като тази, белязана с драматизмът на световната пандемия ковид, ние, Сдружение „Самаряни“ и всички партньори от Обществения инициативен комитет, счетохме отново, че Годишните награди „Добрият Самарянин“ трябва да изразят нашата всеобща човешка признателност към хора на първа линия, които спасяват живот ежедневно!  И през 2021 г., не отворихме номинациите за Годишните награди, а носителите на „Отличието на общността“ и статуетката „Добрият Самарянин“ са посочени от партньорите в Обществения инициативен комитет“ – казват от сдужението.

Носителите на Голямата награда „Добрият Самарянин“ през 2021 г., са:

Тодор Митев, Максим Вълков, Горан Гънчев, Димитър Димитров, Атанас Бараков, Деян Деков, Валентин Събев, Митко Дончев, Иван Иванов – пожарникари и служители от Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Стара Загора и Видьо Видев, Мирослав Видев, Николай Елинов, Петко Куртев – доброволци и живущи в блок 286. Те са героите, потушили огнената стихия на 16-ия етаж, в блок 286, в кв. „Самара – 1“, Стара Загора!

За пожарникарите от Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Стара Загора, да гасят пожари е техен професионален дълг и ежедневна практика, но сложността на този пожар провокира изявата на изключителна човечност и смелост – качества и действия, излезли извън границите на професионалните им задължения.

За мъжете доброволци от жилищния блок, да запазят своята собственост и имущество е личен дълг, но включването им доброволно в помощ на пожарникарите, влезли в огнената стихия, и проявената от тях взаимопомощ, с риск за собствения им живот, е израз на безрезервно геройство.

Носителите на Отличието на общността „Добрият Самарянин“ са:

samaryani 01

Фондация „Адезно“, Туристическо дружество „Сърнена гора“ и Образователен и туристически център „Кукуряк“ за надмогване на обстоятелствата и сбъдване на мечта – планината да бъде достъпна за децата над ограничения и дефицити, планина и небе за всяко едно дете.

Екатерина Прангова и фейсбук групата „Да помогнем на блок 286“ – доброволци, дарители, симпатизанти, обединени от желанието да помогнат на пострадало семейство от блок 286 в пожар, изпепелил жилището им.

Отличията на 2021 г. носят общественото признание с думите на „Песента за добрите самаряни“, песен написана специално за добрите хора и изпълнена от голямата българска певица Ваня Костова и синът ѝ Боян Михайлов. Тя е дело на композитора Валери Костов, а текстът е на Пламен Бочев. За първи път песента беше изпълнена на откриването на номинациите за наградата „Добрият Самарянин“ 2012 г. Вдъхновение за създаването на „Песен за добрите самаряни“, г-жа Костова черпи от връчването на първата награда „Добрият Самарянин“ 2011 година, когато тя и Боян Михайлов са официални гости.

„През огън минават добри самаряни“ е фраза от песента, която авторите са посветили на първия носител на годишната награда за добротворство Стефан Стойчев от Чирпан. Тя с абсолютна сила е валидна за добротворците на 2021 г.

Подават ръка добри самаряни,

помагат в беда, през болката виждат.

Лекуват с любов земни рани

и носят на гръб твоите грижи.

През огън минават добри самаряни,

през своята болка, чуждата виждат.

Лекуват с любов земни рани

и носят на гръб човешките грижи.


samaryani 05

samaryani 02

samaryani 04

История на Годишните награди „Добрият Самарянин“

През 2011 г. Сдружение „Самаряни“ учреди Годишните награди за добротворство „Добрият Самарянин“, които присъединиха град Стара Загора и региона към световните инициативи, свързани с развитието на местното културно-историческото и духовно наследство.

За това време са проведени 10 церемонии; получени са 86 индивидуални и групови номинации; избрани са 10 носителя на голямата награда „Добрият Самарянин“ и 14 носителя на отличието на общността „Добрият Самарянин“; връчени са 2 извънредни награди – 1 за изключителен принос и 1 за геройство без граници (посмъртно); изработено е юбилейно издание на статуетката „Добрият Самарянин“ с позлатени криле; създадена е песен, посветена на добротворците – „Песен за добрите самаряни“; издадена е пощенска марка „Добрият Самарянин“, брандирана е специална пощенска кутия, позициониранa на Централна поща – гр. Стара Загора и е зародена прекрасната идея за изграждането на монумент „Добрият Самарянин“, за който вече е създаден предварителен проект.

В книгата на доброто са записани имената на следните носители на годишната награда „Добрият Самарянин“: Стефан Стойчев, спасителят от автомагистрала „Тракия“; Мануела Малеева и д-р Бруно Франиер, благодетелите, подкрепящи деца с ортопедични проблеми в затруднено положение; Мария Попова, превърнала се в майка за момче от институция; Милен Минков, спасил удавник в бесните вълни на Ахтополския залив; Красимир Иванов, спасил живота на възрастен мъж; Мария Жекова, дарила имот в полза на талантливи деца, Таня Славова, превърнала се в ангел-спасител за младо момиче, Петко Димов, който не се поколеба да се хвърли в езеро „Загорка“, за да извади давещо се дете, Теодор Тодоров, който спаси млад мъж след автомобилен инцидент и появата на смъртоносна волтова дъга и проф. Лилия Пекова, обединяващ образ на цялата медицинска общност, посветена на борбата с COVID-19; за изключителен принос – Джонатан и Даниела Августин за подкрепата им към бездомните деца и техните семейства и развитието на самарянството в региона; за геройство без граници (посмъртно) – Пламен Петков, който спаси 5 годишно момиченце, но загуби живота си в ледените води край плажа в Западен Уитеринг, Южна Англия.

Навсякъде край нас има подвизи и те трябва да бъдат разказани! На добротворците е определено да ги извършат, а на нас – да ги отличим и предадем на бъдещите поколения!

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24