Тържествено честване на 130 години от създаването на 23-и пехотен Шипченски полк

През тази година се навършват 130 години от създаването на 23-и пехотен Шипченски полк. В проявите на 18 януари в Казанлък, посветени на годишнината, ще участва министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Честването ще започне в 12:00 часа пред Паметника на загиналите воини за свободата на България в парк „Розариум“ в града.

Ще бъде отслужена заупокойна молитва в памет на загиналите български воини и ще бъдат поднесени венци и цветя. В ритуала ще участват почетен караул от състава на 61-ва Стрямска механизирана бригада и военен духов оркестър.

ministry of Defense of BulgariaВ 12:45 часа с военни почести ще бъдат поднесени венци и цветя пред Паметната плоча на създателите на военния марш на 23-и пехотен Шипченски полк „Велик е нашият войник“. Стиховете са написани по време на Първата световна война през 1916 г. от подпоручик Константин Георгиев, а мелодията е създадена от композитора Михаил Шекерджиев. През май 2001 г. маршът „Велик е нашият войник“ е обявен за химн на Българската армия.

В 13:00 часа във военното формирование от състава на 61-а механизирана бригада в Казанлък ще се състои откриването на „Стая на бойната слава”.

В 13:25 часа ще бъдат поднесени венци и цветя пред Паметника на 23-и пехотен Шипченски полк в района на военното формирование.

В 17:00 часа във Военния клуб в Казанлък ще започне тържествено събрание-концерт, на което министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще награди членове на военно-патриотичните организации.

Честването на 130-ата годишнина от създаването на 23-и пехотен Шипченски полк е под патронажа на кмета на община Казанлък Галина Стоянова, която е почетен член на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. В инициативния комитет са включени командирът на 61-а Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Пламен Йорданов, местните организации на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюза на подофицерите, Съюза на ветераните от войните, Тракийско дружество „Капитан Петко войвода“, представители на клубовете „Приятели на армията“ от казанлъшките училища.

www.infoz.bg  www.infoz.bg