Празник на лозаря и виното - Мъглиж

Празник на лозаря и виното в Мъглиж

За седми пореден път, кметът на Община Мъглиж Господин Господинов и жителите на града показаха как се почитат и спазват автентичните български традиции. И тази година празненствата се проведоха пред сградата на Общината с емоционално и бурно посрещане на Трифон Зарезан.

Изстрел на Черешовото топче, символично поставено на площада в центъра на града, огласи околните хълмове и възвести на местните жители началото на ритуалното зарязване на лозята. Трифон Зарезан, кметът Господин Господинов и заместниците му, облечени в пъстри народни носии, поведоха множеството към близките лозя за извършване на ритуала по зарязване. По пътя веселието, танците и песните не секваха.

В лозята на града, кметът на общината Господин Господинов започна същинската част на ритуала, като се обърна към слънчевия изгрев и се прекръсти три пъти. После отряза първите три пръчки и поля мястото с червено вино и светена вода. Празничен водосвет беше отслужен от отец Димитър – свещеник в църква „Свети Димитър” в град Мъглиж. Както повелява обичаят, от нова вълнена торба бяха извадени приготвените в ранни зори прясна погача, изпечена кокошка и бъклица вино. Млади и стари не пропуснаха да се почерпят с хубаво вино и си пожелаха здраве и благоденствие. От стари времена наздравиците са задължително съпътствани с неизменната благословия: "Хайде, нека е берекет! Да прелива берекетът през праговете!".

Избраният "Цар на лозята" и окичените с корони от лозови пръчки празнуващи хора, под звуците на гайди, акордеон и тъпан се отправиха към града. Там спираха пред всяка къща и бяха посрещнати от домакинята на дома с вино в бял котел. Останалото неизпито вино в котела беше плиснато върху царя и неговата свита с традиционната благословия.

Основната трапеза беше на централния площад в града „Трети март”, където кметът и представители на общинската администрация с много старание успяха да посрещнат и угостят всички присъстващи жители и гости на празника. По време на истинското народно веселие се състоя и утвърденият Конкурс за най-добро домашно вино. Петчленното жури беше много затруднено в избора си, но успя да класира:

  • На първо място – виното на Кольо Загаров от град Мъглиж;
  • На второ място – виното на Иван Стоянов – кмет на село Шаново;
  • На трето място – виното на Райчо Трифонов от град Мъглиж.

За да удостоверят за в бъдеще постиженията си, победители и участници в конкурса получиха почетни грамоти.

maglizh praznik na lozarya 01

maglizh praznik na lozarya 01

maglizh praznik na lozarya 01

maglizh praznik na lozarya 01

maglizh praznik na lozarya 01

maglizh praznik na lozarya 01

maglizh praznik na lozarya 01

maglizh praznik na lozarya 01

maglizh praznik na lozarya 01

Свети мъченик Трифон е роден в Камсада, Мала Азия, през 227 г. Прочул се с лечителските си способности. Убит е на 21 години от непримиримия враг на християните - римският императорски наместник Деций Траян, заради това, че не се отказва от вярата си. В по старите икони светецът е изобразен с косер (сърповиден лозарски нож) и може би заради това в българските вярвания е бил приет, като лозар.

Вярва се, че ако на Трифоновден дадеш пари - цяла година ще даваш, а ако вземеш - цяла година ще вземаш. Смята се, че какъвто човек срещнеш сутринта на улицата на Трифоновден, такъв ще ти е късметът. Имен ден отбелязват Трифон и Лозан.

Денят на свети мъченик Трифон е бил честван първоначално у нас на 14 февруари, като Ден на лозаря. През 1968 г. след въвеждането на Григорианския календар от Българската православна църква, датите на църковните празници се изместват. Свети мъченик Трифон започва да се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря - на 14 февруари.

Според историци и етнографи в основата на празника се крие древния култ към Дионисий – бога покровител на виното, веселието и лозята. Вярвало се, че там, където той мине, хората се научават да отглеждат лозя и да правят добро руйно вино. В негова чест се празнували т. нар. Дионисиади, характерни с буйните си игри и веселие сред природата.

Не традиционно, но при много голям интерес, в Клуб „Мъдрост” беше представен поетичният спектакъл на поета Йордан Пеев „Вино и любов”. Инициативата за покана на известния старозагорски поет беше на Сдружение с нестопанска цел „Творецъ”. Нека припомним, че стиховете на старозагорският поет и писател са включени в Световната антология на поетите, наред с 69 световноизвестни български имена. Срещата с вълнуващата поезия събра над 100 души, които притихнали слушаха музикално-поетичното изпълнение на поета. Залата се оказа тясна за събитието. Нека и ние завършим краткото си празнично пътуване със стих на поета, посветен на:

БЪЛГАРИЯ

От какво е тъй синьо небето,
а реките с дъх на трепетлика
в онзи земен рай, в който сърцето
неподкупно с кръвта си ме вика?

От какво са тъй горди скалите
с белоснежни чела и върхари,
над които се вият орлите
и с крилете си пишат: България?

От какво е тъй тъжна тревата,
макар и зелена отвътре,
под която с гласа на земята
ми говорят безсмъртните мъртви?

Аз не зная къде ще отида,
нито зная къде ще остана,
но през всичките мои години
ти си орис и обич, и рана…

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg (По информация на организаторите. Снимки: Община Мъглиж)