Душо Гавазов: Община Мъглиж използва оскъдното финансиране по най-разумния начин

Малките общини в България са поставени в тежки финансови условия. Изравнителната субсидия на община Мъглиж е 800 000 лева, половината, от които отиват за заплати за местни дейности. С останалите трябва да бъдат посрещнати редица нужди на населението.

Независимо от това, общинското ръководство има визия за европейско развитие на града и района, за което вместо да помага, народният представител от БСП - Стара Загора Донка Симеонова пречи. Това обяви на пресконференция зам.-кметът на Мъглиж д-р Душо Гавазов.

Той отговори чрез медиите на поставените от депутата въпроси, свързани с реализация на проекти и подобряване на инфраструктурата, до кмета на общината Господин Господинов. Първият въпрос е: "Кога в общината ще бъде изградена канализация и Пречиствателна станция за отпадъчни води?" Д-р Гавазов заяви, че по време на първия кабинет на Бойко Борисов е имало одобрен проект на стойност 45 млн. лева, но след подаването на оставката на правителството той не е реализиран. Зам.-кметът изрази недоумение, че народен представител не е запознат с факта, че през новия програмен период общините не могат да бъдат бенефициенти на проекти за изграждане на пречиствателни станции. Той зададе задочно контра въпрос към Донка Симеонова - "Тя какви ангажименти ще поеме, като депутат, избран от региона, за да съдейства за решаване на поставените от нея въпроси?"

Д-р Душо Гавазов припомни, че по време на правителството на Пламен Орешарски Община Мъглиж е кандидатствала с 8 проекта, но не са получили нито стотинка. Половината от тези проекти са изпълнени с оскъдните средства на общината. Със скромния бюджет се изкърпват дупки по крайно лошата инфраструктура и се укрепва пътя Мъглиж - с. Селце, но ако не бъдат одобрени проектите от страна на Междуведомствената комисия, всички усилия ще бъдат напразни.

"Кандидатствахме с два проекта пред Държавен фонд "Земеделие" за общинска пътна мрежа и пътища в регулация на обща стойност 8 млн. лева. Те бяха одобрени, но между първи и втори тур на президентските избори бяха направени промени в Наредбата за рамкиране на проекти, точките бяха намалени и проектите - отхвърлени, без документът да е бил обнародван" - каза Д-р Гавазов.

В тази връзка Община Мъглиж ще заведе два съдебни иска срещу Държавен фонд "Земеделие".

press obshtina maglizh

Венета Асенова | www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24