Предстои ремонт на пътя Мъглиж – село Тулово

Бюджетът за 2018 г. на Община Мъглиж, който предстои да бъде приет на заседание на Общинския съвет, е в размер на 7,1 млн. лева. Над 4,2 млн. лева са за разходите в образованието. Изравнителната субсидия е малко над 800 хил. лева, като половината от сумата е за заплати.

„Парите, с които можем да разполагаме оперативно, са 375 хиляди лева капиталова субсидия от държавата. 200 000 лева ще бъдат заделени, за да сме спокойни, че през 2018 г. Общината ще може да плаща на Фонда за енергийна ефективност за всичко това, което направихме през годините: два пенсионерски клуба в Мъглиж и село Юлиево, две детски градини в селата Ветрен и Юлиево и Информационен център, чрез който се подобри обслужването на хората. Останалите 150 000 лева ще отидат за ремонта на пътя село Тулово – Мъглиж, който ще изпълним със собствени средства и с дългосрочен заем в размер на 850 000 лева” – съобщи зам.-кметът на община Мъглиж д-р Душо Гавазов.

dusho gavazovПрез тази година размерът на такса смет няма да се променя. „В малка община като нашата, където безработицата е около 32%, такса от 8 промила е достатъчно висока. Ще завишим обаче данък сгради с 1 промил. Досега беше 1,5%. Целта е да увеличим постъпленията в общинската хазна от порядъка на около 63 000 лева. Разбира се тази цифра е при 100% събираемост. Обикновено в нашата община тя е между 80 и 85%, което означава, че очакваме допълнително 50 000 лева” – обясни д-р Гавазов.

Той припомни, че през 2016 г. Общината е кандидатствала с два проекта пред Държавен фонд "Земеделие" за ремонт на общинска пътна мрежа и улично осветление на обща стойност 8 млн. лева. Те бяха одобрени, но между първи и втори тур на президентските избори бяха направени промени в Наредбата за ранкиране на проекти, точките бяха намалени и проектите – отхвърлени. В тази връзка община Мъглиж заведе два съдебни иска срещу ДФ "Земеделие". Единият е отхвърлен от Административен съд – Стара Загора. Вторият е входиран във Върховен административен съд и е срещу наредбата за ранкиране на проектите.

„Община Мъглиж има всички дадености да се препитава от туризъм и да развива балнеология, но липсата на добра пътна инфраструктура, не го позволява. В села Селце има къщи за гости, към които има голям интерес, но пътят е не само окаян, но и опасен. Има два пропаднали участъка с дължина около 300 метра, но ремонтът им е безсмислен, ако не се реши основният проблем. Има два планински потока, които при обилни валежи разрушават всичко по пътя си, образуват се свлачища, които допълнително компрометират пътя. Причината е, че няма дренажна отводнителна система” – каза зам.-кметът на Мъглиж.

Общината се надява на финансиране от държавата.

 

Венета Асенова | www.infoz.bg

jazz stara zagora 24