Община Мъглиж ще се възползва максимално от европейските програми

Бюджетът на община Мъглиж е 5,5 млн. лева, а изравнителната субсидия от държавата е 700 000 лева. Това са крайно недостатъчни средства, за да бъдат решени дългогодишни наболели проблеми.

Душо Гавазов и Господин ГосподиновТова съобщиха пред журналисти кметът Господин Господинов и заместникът му д-р Душо Гавазов.

"Пътната инфраструктура, както и водопроводите са в окаяно състояние. Очакваме отварянето на съответната мярка по Програмата за развитие на селските райони, за да кандидатстваме за финансиране. Подготвили сме проект на стойност 6 млн. лева за изграждане на общински път и ремонт на уличната мрежа в регулация" - каза д-р Гавазов.

Ще се търсят европейски средства и за саниране на сградата на общинската администрация в Мъглиж. Центърът на града ще придобие нов облик, ще се изградят и паркови пространства. Ще продължат ремонтите на читалища и пенсионерски клубове.

Общината има стратегия за банята в с. Ягода, която е със статут на паметник на културата. През април 2016 г. ще започне изграждането на водопровода, който се намира на общинска територия. За него ще се необходими около 150 000 лева от бюджета на кметската администрация. След това ще бъде ремонтиран покривът. Стойността е около 250 000 лева" - съобщи зам.-кметът на Мъглиж.

След като бъде направено всичко това, ще се пристъпи към ремонт, саниране и оборудване на банята. Тя ще се използва за къпалня. Тъй като тя има социални функции и не носи приходи, общинското ръководство има идея да бъде изграден спа комплекс, без да се нарушава визията и конструкцията на сградата. За целта ще се търси европейско финансиране.

Община Мъглиж"Община Мъглиж подписа договор за създаване на местна инициативна група (МИГ) в партньорство с община Казанлък и община Гурково. Заложени са за усвояване 4 млн. евро по Програмата за развитие на селските райони и др." - съобщи кметът Господин Господинов.

Ще се търсят средства за изграждане на тържище за селскостопанска продукция, включително и животновъдна. През първия си мандат ръководството на общината е успяло да предостави под наем земеделска земя, която дълги години не е била обработвана. По този начин се осигурява допълнителна трудова заетост и доходи на хората.

Градоначалникът каза още, че в Мъглиж ще бъде създаден футболен отбор и ще се изгради зала за силови спортове.

От 4 януари 2016 г. общината ще има трети зам.-кмет. Дама ще отговаря за образованието, социалните дейности и културата, но името ѝ ще бъде обявено в началото на годината.

infoz autor Венета Асенова | www.infoz.bg