Генералният секретар на Европейската федерация по животновъдни науки посети Тракийски университет – Стара Загора

Генералният секретар на Европейската федерация по животновъдни науки (EAAP) проф. Андреа Розати посети Тракийски университет днес. Гостът, придружаван от акад. Атанас Атанасов и проф. Жеко Кръстанов, беше посрещнат от ректора, проф. Ярков, който ясно изрази готовността на Тракийски университет да се присъедини към престижната научна организация.

Тя обединява над 4700 учени и 900 изследователски и научни институции от 34 страни членки от цяла Европа. Според проф. Ярков членството във федерацията ще открие много нови възможности за развитие, обмен на знания и мобилност както за преподавателския състав, така и за възпитаници на университета от различни специалности и научни направления. А това от своя страна ще затвърди авторитета на Тракийски университет като едно от най-прогресивните и авторитетни учебни заведения в страната.

Rozati

В рамките на визитата проф. Розати се срещна с преподаватели и представители на деканското ръководство на две от най-старите структури на университета – Ветеринарномедицински и Аграрен факултет. По време на срещата гостът представи в детайли същността на ЕААР и възможностите, които открива пред своите индивидуални членове – участия в работни групи по интереси, в годишни общоевропейски и регионални срещи, ежемесечни уебинари, публикуване на научни разработки в специализираните издания на федерацията, многоезични информационни бюлетини, клуб за млади учени и др. Благодарение на участието на България като една от 34-те страни членки на ЕААР, включването на български учени е безплатно, подчерта проф. Розати и изрази надежда, че голяма част от академичната общност на университета съвсем скоро ще се присъедини към организацията.

Засилен интерес сред аудиторията предизвика и изнесената от госта лекция на тема „Бъдещето на животновъдната индустрия“, по време на която бяха обсъдени значими въпроси за ролята на науката и технологии в съвременното животновъдство. В контекста на растящото с изключително бързи темпове население на планетата, водещо до рязкото покачване на необходимостта от осигуряване на достатъчно ресурси за неговото изхранване, научно-изследователската общност ще играе все по-ключова роля, ето защо обединението ѝ е по-важно от всякога.

След края на своята визита проф. Розати сподели: „Посещавал съм няколко пъти Вашата страна, но за пръв път гостувам в Стара Загора и съм изключително благодарен на проф. Ярков и Тракийски университет за домакинството. Целта на визитата ми е да популяризирам дейността на Европейската федерация по животновъдни науки в България и да привлека в нашата общност още български учени, защото вярвам, че именно споделянето на знания и обмяната на опит са ключът към научното развитие. Радвам се, че имах възможност да се срещна с колеги от Тракийски университет. Сигурен съм, че това е началото на едно трайно и ползотворно сътрудничество.“

forum TrU

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема