Евгени Янчовски е предложен за отличието „Почетен гражданин на Стара Загора“

До края на установения срок – 1 юли 2023 г., в Общински съвет Стара Загора е получена само една номинация за отличието „Почетен гражданин“ за 2023 година. Тя е за удостояване с почетното звание футболиста и бивш треньор на ФК „Берое – 1916“ Евгени Янчовски. Инициатори на номинацията са Управителния съвет на Футболен клуб „Берое 1916 – ветерани“.

evgeni yanchovski beroe

„С името на Евгени Янчовски са свързани най-славните страници от историята на нашия клуб. Той започва забележителната си спортна кариера като футболист на Футболен клуб „Берое“ през 1960 г., като остава верен на отбора и на град Стара Загора през цялата си спортно-състезателна и треньорска дейност“, пишат в мотивите си за предложението УС на Футболен клуб „Берое 1916 – ветерани“.

Евгени Янчовски е футболист с най-голям брой мачове в „А“ републиканска футболна група – 346 мача за отбора на ФК „Берое“, което е абсолютен рекорд в историята на клуба. Янчовски изиграва общо 438 мача, от които 346 в Елитната футболна група, 70 за различните национални купи, 10 в Европейските турнири, 17 за Балканската купа и др.

Футболистът е два пъти Балкански шампион с отбора на „Берое“ за 1968 и 1969 година. Носител е на „бронзов“ медал от първенството по футбол на България за сезон 1971/1972 г., за „А“ Националния и Олимпийския отбор е изиграл 15 мача. Включен е в състава на Националния отбор на световното първенство по футбол в Англия през 1966 г. Играе за олимпийския отбор на олимпиадата в Мексико през 1968 г., където става носител на „сребърен“ олимпийски медал. Удостоен е със званието Заслужил майстор на спорта.

Под негово ръководството като старши треньор на Футболен клуб „Берое“, отборът печели републиканската титла и става шампион на България за сезон 1985/1986 г.

beroe 1968

Берое“ – първият български отбор, спечелил Балканската клубна купа, 1968 г. Клекнали: Тодор Кръстев, Стоян Стоянов, Борис Киров, Петко Петков, Георги Белчев, Методи Бончев, Владимир Русев, Таньо Колев и Петко Олимпиев. Прави: Христо Младенов (ст. треньор), Петко Бароков, Евгени Янчовски, Васил Иванов, Христо Тодоров, Запрян Вълчев, Жельо Коев, Вълчо Митев и Васил Кънчев

www.infoz.bg  www.infoz.bg