РЗИ – Стара Загора отбеляза Месеца на трезвеността с множество инициативи

За поредна година Регионална здравна инспекция – Стара Загора отбеляза през февруари Месеца на трезвеността. Това напомня още веднъж, че употребата на алкохол води до сериозни неблагоприятни последици върху живота и благосъстоянието на хората. По данни на национално изследване на факторите на риска за здравето в България, проведено през 2020 година, почти половината от учениците са опитвали алкохол.

Средната възраст за начална употреба е 14 години. Повече от 10 пъти през годината са злоупотребявали с него 8,3% от учениците на възраст 15 – 19 години, без съществени различия по пол. От анкетираните хора консумират алкохол 65,5%, по-често мъже. Въпреки че по-голямата част от изследваните лица съобщават за умерена седмична консумация, високорискова употреба на алкохол е регистрирана при 11,2% от мъжете и 3,9% от жените.

По този повод Регионална здравна инспекция – Стара Загора организира и изпълнява различни здравно-образователни инициативи целогодишно, с цел запознаване на младите хора с вредата и последиците от употребата на алкохол.

През Месеца на трезвеността се осъществиха следните инициативи:

  • На 13 февруари в Професионална гимназия по механотехника и транспорт „Никола Й. Вапцаров“ се проведоха обучения с ученици на тема: Рисково сексуално поведение и вреда от употреба на алкохол, заедно с демонстрация на алкоочила.
  • На 14 февруари от 11:00 до 14:00 часа Регионална здравна инспекция – Стара Загора пред Община Стара Загора проведе здравно-образователни демонстрации с алкоочила. Те бяха насочени към всички, които желаят да усетят въздействието на голямо количество алкохол върху човешкия организъм. Заедно с това се предоставяха здравно-образователни материали и препоръки към промяна на начина на живот без алкохол.
  • От 12 до 26 февруари ученици от различни класове на СУ „Гео Милев“ в Раднево се запознаха с вредата от употреба на алкохол.
  • На 15 февруари в Професионална гимназия по строителство архитектура и геодезия „Лубор Байер“  в Стара Загора се проведоха демонстрации на алкоочила в голямото междучасие на първа и втора смяна.
  • На 20 и 27 февруари ученици от Второ основно училище „Петко Р. Славейков“ в Стара Загора се запознаха с вредите от употреба на алкохол и рисковото поведени след това.
  • На 23 февруари от 14 часа в залата на Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи „Проф. Минко Балкански“ Регионална здравна инспекция – Стара Загора се включи като партньор в инициативата „Обединени срещу дрогата“ – куиз състезание. Пред всички участници и гости беше представен рискът от употреба на голямо количество алкохол на еднократен прием чрез демонстрация на алкоочила. Организаторите – Ротари клуб Стара Загора и Ротари клуб Стара Загора – Берое с въпроси насочиха внимание към негативните последици от зависимото поведение.
  • На 28 февруари Регионална здравна инспекция – Стара Загора в партньорство с Община Гурково направи демонстрация на алкоочила пред учениците от 10-и и 11-и клас на Средно училище „Христо Смирненски“. След запознаване с негативните въздействия на алкохолния прием и наказанията, свързани с него, двата класа имаха волейболен турнир. Алтернативното на алкохола поведение – чрез спорта – доказа своето важно значение.

<alkoochila 1

kuiz

новини Стара Загора  www.infoz.bg

Теми:
24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема