За първи път в Зоопарка в Стара Загора се излюпи белоглаво лешоядче

Дългоочаквано събитие отбелязаха в Зоопарка в Стара Загора – за първи път в историята му се излюпва белоглав лешояд. Двете семейства хищни птици Белчо и Сание и Шандин и Айлен, имаха по едно яйце, предоставено за грижливо отглеждане при специалистите на Спасителен център „Зелени Балкани“. След престой в инкубатор едното яйце се пропука и човката си подаде малкото птиче.

leshoyad

Това е огромен успех, отчитат екипите на Зоопарка и Спасителния център. Те са категорични, че взаимните усилия са в основата на успеха, както и грижата към природата и запазването на биоразнообразието. С излюпването на малкото пиле Зоопаркът става част от голямото международно семейство на приятелите на този така атрактивен вид птици, дарили екземпляри за каузата. След като лешоядчето порасне достатъчно и мине периодът на адаптация с неговите родители – то ще бъде пуснато в природата.

Има очаквания поколението на белоглавите лешояди да се увеличи и с още едно новоизлюпено. Зоопаркът в Стара Загора е дом на двете семейства лешояди, предоставени от „Зелени Балкани“ като част от дейностите по проект „Светло бъдеще за черния лешояд“, финансиран по програма LIFE на Европейския съюз. Екипът на зооградината следи поведението им с особено внимание в този предразполагащ размножаване период.

В България внушителните на външен вид птици са защитен вид. Екземплярите тежат между 7 и 11 кг., като размахът на крилете им достига внушителните 260 – 270 см. Женските, както при повечето хищни птици, са по-едри от мъжките.

новини Стара Загора  www.infoz.bg