Мария Стоилова може да продължи образованието си в Англия

Получавам много подаръци, всички те ми харесват и съм благодарна. Искам обаче да направя нещо за моето училище. Съученици, които са ми и приятели, искат да напуснат учебното заведение, защото е отдалечено от града и от плувния басейн, където тренираме.

Мария Стоилова и Живко ТодоровНай-големият подарък за мен ще бъде, ако се преместим да учим по-близо до центъра на Стара Загора. Това е една от мечтите на 15-годишната Мария Стоилова, която преди няколко дни заслужено се превърна в герой, спасявайки живота на припадналия зад волана шофьор на тролей Филип Точев. По време на работа той си гълта езика и едва успява да спре тролея, за да не допусне катастрофа. Единствено хладнокръвие в този момент проявява Мария, която живее в Дома за деца, лишени от родителски грижи "Мария Терезия". Тя успява да извади езика на шофьора и да предотврати най-страшното. Другата ѝ мечта е да стане помощник-треньор по плуване - спортът, на който се е посветила в Спортното училище "Тодор Каблешков" в Стара Загора. Тя сподели това на среща с ръководството на Община Стара Загора, на която присъстваха още управителят на "Автобусни и тролейбусни превози" Димитър Авджиев и журналисти.

"Мария извърши истински подвиг. Не е голяма на възраст, но е голяма като душа и сърце. Научи ни, че на първо място трябва да бъдем хора и да даваме от себе си. Благодаря ти от името на цялата старозагорска общественост. Ние ще бъдем до теб, както и до децата, които имат нужда от помощ" - заяви кметът Живко Тодоров. Той подари на Мария лаптоп и ѝ връчи Знака на Стара Загора и благодарствен адрес.

Кметът Живко Тодоров съобщи още, че е открита дарителска сметка на името на Мария, а общински съветници ще внесат предложение в Общинския съвет да ѝ бъде отпусната стипендия докато учи.

Подарък от Общината получи и приятелката на Мария Янка Петкова, която е била в тролея и не е допускала пътниците около шофьора да създават паника.

Красимира Чахова подари златен медал на МарияЗам.-кметът Красимира Чахова, която е един от най-успешните лекоатлети-ветерани, подари на Мария златния си медал от последната юбилейна 25-а Балканиада, проведена през септември 2015 г., с пожелание малката плувкиня сама да спечели трофеи по време на състезания, а и после, като треньор. Красимира Чахова съобщи още, че по сметката на Мария ще бъдат преведени 500 лева от спортен клуб "Ракета" - село Богомилово и от частна фирма.

В знак на признателност за спасения човешки живот, Мария получи от общинската фирма "Автобусни и тролейбусни превози" безплатна безсрочна карта за целия градски транспорт. Също така по нейната събирателна сметка ще постъпи сума, с която да бъде платен шофьорския курс на момичето, който ще изкара, след навършване на пълнолетие. "Ти спаси живота на шофьор, затова решихме, че е важно да ти осигурим възможността на придобиеш документ за управление на автомобил" - каза управителят на фирмата Димитър Авджиев.

Зам.-кметът Иванка Сотирова съобщи, че фирма, която подкрепя български деца да учат в чужбина, предлага на Мария да получи образование в Англия. През следващите години до завършване на средното ѝ образование, ще бъде проследено нейното развитие и ще ѝ бъде осигурено обучение по английски език. Ако тя постигне необходимите резултати, ще бъде записана в престижно висше учебно заведение. Иванка Сотирова съобщи още, че ще потърси възможност и за Янка Петкова да продължи своето образование.

Желаещите да помогнат за образованието на Мария могат да даряват средства по банков път в:

УниКредит Булбанк
София – клон „Калоян“ № 3
Получател: Фондация „Благотворител”
Основание: За Мария
IBAN: BG12 UNCR 7630 1076 5935 18
BIC: UNCRBGSF

Средствата от кампанията ще бъдат отпускани целево според образователните нужди на момичето от тристранна комисия с представители на Фондация „Благотворител“, Спортно училище „Тодор Каблешков“ и дом „Мария Терезия“ в Стара Загора, където живее Мария Стоилова.

Ваня Сотироа, Анка Петкова, Мария Стоилова, Живко Тодоров и Красимира Чахова

infoz autor Венета Асенова, Илко Груев | www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24