От 23 ноември тръгват първите нови автобуси в Стара Загора

Първите 23 нови автобуса, от общо 55, вече са в Стара Загора и от 23 ноември в 4:54 часа ще започнат да обслужват линии с номера 3, 8 и 20, съобщи управителят на общинската фирма "Автобусни и тролейбусни превози" Димитър Авджиев.

На 19 ноември 2015 г. в тролейбусно депо беше отслужен водосвет за здравето на ползващите градския транспорт, дълголетие на автобусите и безаварийно пътуване.

Общината придоби безвъзмездно модерните транспортни средства, благодарение на оперативна програма "Регионално развитие 2007 - 2013". Те са с всички възможни екстри - с удобства за майки с детски колички и платформа за трудноподвижни хора, под с противохлъзгащо покритие, със система за видеонаблюдение, климатизация и др. Автобусите са с екологичните показатели на двигателя Евро 6. Разполагат и с възможности за монтиране на устройства за автоматично отчитане на карти и билети.

"През новия програмен период община Стара Загора ще кандидатства за внедряването на тези възможности, защото това ще спести на общинската фирма "Автобусни и тролейбусни превози" средства за заплати. Също така ще се търси европейско финансиране за монтиране на интелигентни светофари и видеонаблюдение" - съобщи зам.-кметът Йордан Николов.

До Коледа в града ще дойдат и останалите 32 модерни автобуса, произведени в Полша и Чехия и закупени изцяло с европейски средства на обща стойност 30 млн. лева.

"Цената на билета е 1 лев и няма да бъде увеличавана. Няма да позволим гражданите да плащат по-скъпо за удобствоно и комфорта, който сме осигурили" - категоричен е зам.-кметът на Стара Загора Йордан Николов.

Водосвет

bus stara zagora 01

infoz autor Венета Асенова | www.infoz.bg

Теми: ,

Светът

Броят на жертвите от разрушителното земетресение в Турция в петък достигна до 36, а над 1600 са ранените. Земетресението с магнитуд от 6,8 по скалата на Рихтер беше последвано от над 700 вторични труса с магнитуд от над 4. Земетресението разлюля провинция Елязъг, намираща се на около 550 км източно от столицата Анкара.

* * *
По данни на китайските власти с новия вирус са се заразили 2051 човека и 56 са починали. В китайския град Ухан ще започне строеж на втора болница за лечение на пациенти с новия коронавирус. Болницата ще разполага с 1300 легла и по план до 2 седмици трябва да е завършена. Строителството на първата болница, предназначена за пациенти с новото заболяване, е в ход и се очаква да приключи до 3 февруари

* * *
Властите в Китай обявиха, че разширяват обхвата на мерките за ограничаване на разпространението на новия вирус. Забранени са всички екскурзии вътре и извън страната. През миналата седмица към 13-те града, които вече са под карантина в провинцията, са добавени още 5. От света са изолирани около 56 милиона души. Мерките включват прекъсване на транспортните връзки до и от тези градове. Никой не може да напуска град Ухан и другите градове под карантина. Летища и гари са затворени и се охраняват от военни. Общественият транспорт (метро и автобуси) също не работи. Излизането на открито изисква задължително носене на предпазни маски

* * *
Британската кралица Елизабет Втора одобри законопроекта за излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз. Това беше последната официална стъпка и с нея законопроектът да стане действащ закон, а чрез него се определя Брекзит на 31 януари