Първите два експоната в бъдещия Музей на електротранспорта ще бъдат от Стара Загора

Създават Музей на електротранспорта

Два тролейбуса – „Шкода“ и ЗИУ от старозагорското депо ще бъдат първите експонати в бъдещ Музей на електротранспорта в София. Идеята на Столична община, дружество „Столичен електротранспорт“ и Асоциацията на електротранспорта в България е подкрепена от ръководството на Община Стара Загора.

ТролейВ България този вид транспорт има над 100-годишна история. Досега специалистите са избрали два трамвая от електропарка на столицата, които са кръстосвали нейните улици повече от едно столетие. Всички возила ще бъдат рециклирани и възстановени до автентичния им вид, обясни Златомир Павлов от „Столичен електротранспорт“, който пристигна в Стара Загора лично, за да ги избере. Те ще бъдат експонирани в новия музей, който се очаква да е ситуиран на мястото на старото депо, срещу автогарата в столицата. Запазен е автентичният изглед и постройките, които ще бъдат възстановени напълно, уверяват специалистите.

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров е дал съгласието си за закупуването на електрическите превозни средства за нуждите на бъдещия музей. Ветераните са на по 30 години и доскоро обслужваха тролейбусните линии в града. Старият електропарк е заменен от чисто нови 22 тролея, получени безвъзмездно чрез европейски проекти.

Първите осем тролейбуса с марката „Шкода Соларис“ пристигнаха миналата година след изпълнен проект по оперативна програма „Околна среда“. С новите 14 „Соларис“, паркът е напълно окомплектован и готов да поеме нуждите на градските тролейбусни линии. Доставката им е по проект „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в град Стара Загора“, финансиран по оперативна програма „Регионално развитие 2007 - 2013". Последните коли пристигнаха в града на 29 август 2015 г. Новите тролейбуси ще бъдат тържествено осветени на 7 септември от 11:00 часа на обръщалото в кв. „Железник“.

stari troleybusi stara zagora

infoz autor www.infoz.bg (информация и снимки: Община Стара Загора)

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24