Стара Загора е с най-модерния градски транспорт

Стара Загора е с най-модерния градски транспорт

Първите четири нови автобуса "Соларис" пристигнаха в Стара Загора. Останалите 51 ще бъдат доставени до края на ноември. Те са с всички възможни екстри - с удобства за майки с детски колички и платформа за трудноподвижни хора, под с противохлъзгащо покритие, със система за видеонаблюдение, климатизация и други предимства.

Модерните автобуси са закупени изцяло със средства по ОП „Регионално развитие”. Стойността е 30 млн. лева. Произведени са в Полша и Чехия (съчленените).

"Вече имаме нови автобуси, най-модерните в България, с всички екологични изисквания и сертификати, на които трябва да отговарят" - каза пред журналисти Йордан Николов, ВрИД кмет на община Стара Загора.

"Заслугата за изцяло обновения градски транспорт е на Живко Тодоров и не мога да не спомена този факт. Той води разговори с премиера Бойко Борисов и с министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, за да бъде осигурен финансовия ресурс от остатъка по оперативна програма "Регионално развитие" - заяви още Йордан Николов.

"Радвам страшно много, защото знам откъде тръгнахме преди 4 години. Общината беше сключила договор с частен превозвач до 2019 г., който ни обричаше да не можем никога да имаме нови автобуси, защото до 2020 г. е периодът, в който можем да ползваме европейски субсидии. Добре е, че превозвачът имаше неизпълнени ангажименти, за да имаме основания да го прекратим" - припомни Живко Тодоров.

Той съобщи, че общинската фирма "Автобусни и тролейбусни превози" вече е готова, независимо, че негови опоненти тепърва възнамеряват да я създават.

Живко Тодоров за пореден път обясни, че автобусите са скъпи, защото са възможно най-добрите и ще спестят ресурс по поддръжка и ремонти. Освен това са икономични и щадящи околната среда.

"Общината не е дала нито стотинка за тях, защото са изцяло с европейско финансиране. Логична е да се възползваме от най-качественото" - каза още Живко Тодоров.

"Честитя на града ни придобивката. Най-важното предимство на тези автобуси са екологичните показатели на двигателя Евро 6. Молбата ми към нашите пътници е да пазят тези прекрасни автобуси" - заяви Димитър Авджиев, управител на общинската фирма "Автобусни и тролейбусни превози" - Стара Загора.

Комфортните автобуси ще бъдат поетапно въведени по определени линии на градския транспорт. Те разполагат и с възможности за монтиране на устройства за автоматично отчитане на карти и билети.

new bus stara zagora 7

new bus stara zagora 5

new bus stara zagora 2

new bus stara zagora 6

infoz autor Венета Асенова, Илко Груев | www.infoz.bg