Спортист на годината на Стара Загора е Мариян Димитров

Отличието „Спортист на годината“ на Стара Загора спечели състезателят, номиниран от Спортен клуб по борба „Берое“ - Мариян Димитров. През 2017 г. той завоюва два бронзови медала от Световното и от Европейското първенство за мъже, както и първо място от Държавния личен шампионат.

Наградата му бе връчена от ресорния зам.-кмет на Стара Загора Красимира Чахова. „Изказвам огромните си благодарности към кмета на общината Живко Тодоров, към всички, които ме подкрепяха, на моите треньори, независимо от победи и загуби – бяха до мен. Пожелавам успех на всички спортисти, които дават всичко от себе си за постигането на високи резултати. Бъдете здрави и изживейте едни щастливи празници“ - каза Мариан Димитров.

Отличието „Най-перспективен състезател за 2017 г.“ взе Мария Делчева от Спортен клуб по бадминтон в Стара Загора. През тази година тя се класира на първо място на Държавния индивидуален шампионат за девойки под 19 г., спечели и златен медал на Държавния отборен шампионат под 19 г. Делчева е първа в Европейската и десета в Световната ранглиста. Има и квота за Младежката олимпиада през 2018 година в Аржентина. Тя не успя да присъства в залата, за да вземе лично плакета си. Поздрав към нея и към всички спортисти в града отправи зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов.

Баскетболният тим „Берое“, носител на Купата, Суперкупата на България, Купата от Балканска лига и сребро от Националната баскетболна лига е „Отбор на 2017 година“. Наградата беше връчена от председателя на Постоянната комисия по спорт и младежки дейности на Общинския съвет Николай Диков на президента на зелено-белите Васил Кифев „В годината, в която бяхме спортна столица на Европа, това за нас е огромно постижение. Този успех нямаше да ни се случи, ако нямахме пълната подкрепа на Община Стара Загора и кмета Живко Тодоров. Така ние всички заедно успяхме да зарадваме старозагорци“ - каза Кифев при получаването на наградата. „За мен е чест да връча този приз и да имам възможността да поздравя целия отбор, който ни донесе всички тези положителни емоции“, подчерта и председателят на спортната комисия на ОбС Николай Диков. „Така се прави истински спорт – с много жар, с много упорство, с много общ труд“ - допълни той. „Треньор на годината“ е Любомир Минчев, но тренировка не позволи на водача на „Берое“ да присъства на церемонията.

kolevОбщина Стара Загора отличи за принос за развитието на спорта - големия спортист и двукратен Олимпийски вицешампион по борба Станчо Колев по случай неговия 80-годишен юбилей и големия старозагорски алпинист Костас Канидис, който наскоро навърши 60 години. Наградите връчи председателят на Общинския съвет Таньо Брайков. Той награди и ветерана от СК „Бадминтон“ Христо Михалев, който беше отличен за спортни постижения през изминалата година. Плакетът прие синът му Пламен Михалев.

Награди за принос в развитието на спорта - за 70 години спортна стрелба в Стара Загора получи клуб по СС „Августа 1992“, както и по повод 50 години бадминтон в града - СК по бадминтон. Призовете на Георги Кочеренко и Петър Гицов връчи народният представител Маноил Манев.

Награди за принос в развитието на ученическия спорт в средното образование връчи зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова на Константин Боев, 1-во място бадминтон момчета и 2-ро място баскетбол момичета, и Веселин Бонев - 2-ро място в ученически игри момчета бадминтон. „Годината бе много успешна, за да се надгражда и занапред основата поставена от „Стара Загора – Европейски град на спорта 2017 г“ всички трябва да инвестираме в подготовката на подрастващите. Това го правят учителите, които награждаваме, защото те са факторите, които спомагат това да се случва. На добър час!“ -  каза зам.-кметът.

Най-младата шампионка на България по блиц, с бронз на ускорен шахмат и вицешампион на класически шахмат за 2017 г. Фабияна Костадинова, която направи и реми със световния шампион по шахмат Анатоли Карпов, получи специална грамота за тазгодишните си успехи и знака на Община Стара Загора от зам.-кмета Иванка Сотирова.

Презентация на големите спортни прояви през годината, както и събитията за популяризиране на спорта, сложи официално край на кампанията „Стара Загора - Европейски град на спорта 2017“. По време на церемонията бе представена и първата част на специална книга от ръководителя на екипа й Петър Драгиев. „Шампионите разказват“ е по идея на кмета на Стара Загора и е събрала спортните постижения на старозагорци през годините, разказани в спомени от самите тях.

www.infoz.bg (Снимки: Община Стара Загора)

Теми:
24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема