Европейски град на спорта - делегация

Стара Загора има всички шансове са стане Европейски град на спорта

Стара Загора беше посетена от представителите на Асоциацията на европейските градове и столици на спорта (ACES Europe). Гостите направиха опознавателна обиколка, водени от зам.-кмета Красимира Чахова.

Целта на посещението беше да се направи оценка на кандидатурата на Стара Загора за Европейски град на спорта за 2017 година.

В групата бяха президентът на Асоциацията на европейските градове и столици на спорта Джан Франческо Лупатели, генералният секретар Хуго Алонсо, Анатоли Илиев – член на управителния съвет, както и Данило Монтанари, Лукаш Ворел и Алберто Бичи.

В обиколката се включиха и председателят на Постоянната комисия по спорт и младежки дейности към Общинския съвет на Стара Загора Николай Диков и експертите от отдел „Туризъм, спорт и младежки дейности“ Петко Крумов и Асен Асенов. Представителите на Асоциацията на европейските градове и столици на спорта се запознаха отблизо със спортен комплекс „Берое“, стадион „Трейс Арена“, общинските спортни зали „Стара Загора“ и „Иван Вазов“, както и игрищата за волейбол, тенис, футбол и баскетбол в новоизградения парк в кв. „Казански“.

Стара Загора - европейски град на спортаИзборът на признанието „Европейски град на спорта“ се извършва от ACES Europe, въз основа на принципите на отговорност и етика, като се приема, че спортът е фактор, който влияе върху развитието на обществото, подобряване качеството на живот, съдейства за доброто здраве и интеграцията на отделните социални общности.

„Стара Загора има своето заслужено място на спортната карта на Европа - каза зам.-кметът на общината Красимира Чахова при посрещането на 6-членна комисия, която е на посещение в града по повод кандидатурата му за Европейски град на спорта за 2017 година. - Градът ни е с традиции в спорта. Ръководството на Община Стара Загора работи, за да подобри спортната инфраструктура. Затова нарастват и инвестициите, които намират подкрепа от Министерството на спорта, както и от неправителствени организации. Децата и младежите са групата от населението, към която са съсредоточени най-много усилия, за да бъдат мотивирани да спортуват, да се събуди у тях интерес към спорта и да стане част от тяхното ежедневие и начин на живот. Паралелно с развитието на спорта трябва да се подобрява ценностната система на обществото, да се популяризира здравословния начин на живот, което неминуемо ще доведе до увеличаване на значението на спорта за икономиката и грижата за околната среда“, допълни Красимира Чахова.

„Благодарим за гостоприемството и грижата, която полагате за популяризиране на спорта и здравословния начин на живот. Надявам се да се поздравим и през ноември, когато официално ще бъде обявен Европейският спортен град за 2017 г.“ - каза президентът на Асоциацията на европейските градове и столици на спорта Джан Франческо Лупатели. - Имате една чудесно подготвена и наистина професионална кандидатура. Много сме доволни от всичко, което имахме възможност да видим в Стара Загора. Сега разбирам и защо от представителството на ACES Europe за България така категорично подкрепиха кандидатурата на града“, допълни още той.

По време на срещата стана ясно, че Стара Загора има изключително подходящо географско положение, освен добрата спортна инфраструктура. Специално подготвена презентация е представена в залата на Регионалния исторически музей. Тя показва богатата спортна история, която има градът, както и различни шампионати и събития, на които е бил домакин. На нея присъстваха представители на голяма част от спортните клубове и организации, които си партнират с Общината и носят успехи и прослава на града. Ресорният зам.-кмет Красимира Чахова очерта и някои от основните събития, които предстоят да бъдат организирани, както и идеята на екипа на кмета Живко Тодоров да се работи към засилване и популяризиране не само на детския и масов спорт, но и на този за хора със специални потребности.

Стара Загора отговаря на условията и успя да впечатли представителите на Асоциацията, стана ясно по време на заключителната част от визитата им. „Препоръчваме на ръководството на Общината да започне да работи по спортните мероприятия за 2017 година, защото титлата Европейски град на спорта дава високи шансове за домакинство и сътрудничество с европейски и световни организации“, коментира  Анатоли Илиев. Той подчерта, че ясно се вижда възходящата линия, по която се върви.

Асоциация на европейските градове и столици на спорта 01

Асоциация на европейските градове и столици на спорта

Асоциацията на европейските градове и столици на спорта

www.infoz.bg (Снимки: Община Стара Загора)

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема