Живко Тодоров: Пребоядисването на пешеходните пътеки е скъпо и неефективно

Кметове сезираха Националното сдружение на общините, заради последните изисквания пешеходните пътеки да бъдат в бял и жълт цвят. В редица градове те са маркирани в червено и бяло, с трайно покритие.

peshehodni pateki stara zagoraОтстраняването им и пребоядисването ще доведе до значителни разходи, но не и до по-добри резултати, смята кметът на община Стара Загора Живко Тодоров. „В цяла България има поставени хиляди такива пешеходни пътеки, които са с голям гаранционен срок. В Стара Загора има над 100 с 5-годишен гаранционен срок. Червеното е сигнален цвят, който много по-добре отличава пешеходната пътека, особено при дъждовно време, при сумрак” – коментира кметът на Стара Загора.

„Пешеходните пътеки, в този си вид, вършат работата, за която са предназначени, така че няма никакъв смисъл в пребоядисването им” – смята Маргарита Тотева от Стара Загора.

Според старозагорецът Донко Колев, червеният цвят не се вижда вечерно време и предпочита пешеходните пътеки да са светлоотражателни.

„Пешеходните пътеки с червено и бяло и с това покритие са здрави и по-добри от черно-белите. Не съм съгласен Общината да плаща за пребоядисването им” – сподели Светломир Костов.

Ако наредбата се запази в настоящия си вид, общините ще трябва да платят сериозни суми, за да приведат пешеходните пътеки според изискванията. „Около половин милион струват червено-белите пешеходни пътеки и сумата за премахването им ще бъде сходна, защото са направени от студен пластик и изискват по-специфичен начин на отстраняване, което е свързано с доста пари. Следва ново маркиране. Според мен това е излишно и няма да доведе до добър резултат” – категоричен е Живко Тодоров. Предстои работна група да преразгледа наредбата. Кметът на Стара Загора призова да се вземат решения, които да бъдат полезни за хората.

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема