Пешеходните пътеки в Стара Загора ще бъдат с осветление

В Областна администрация Стара Загора се състоя извънредно заседание на Областната комисия за безопасност на движението под председателството на областния управител Иван Чолаков. То беше свикано във връзка с двата тежки пътни инцидента в Стара Загора през последните дни. На него присъства и Иван Табаков, експерт от Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“, информираха от пресцентъра на Областната администрация.

Директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Николай Колев изнесе информация за пътнотранспортните произшествия на територията на областта. През настоящата година в Старозагорска област са регистрирани 265 тежки и 635 леки произшествия. При тях са загинали 19 души, а ранените са 343. За сравнение - през цялата 2020 г. броят на тежките инциденти е бил 218, а на леките - 570. Загиналите са били 22-ма, а ранените – 261. Общият брой на регистрираните нарушения на Закона за движение по пътищата през тази година е 53 809. От тях най-много са за превишена скорост – 23 867, 3613 са за неправилно паркиране и спиране, 89 – за отнемане на предимство. Засечени са 119 водачи на МПС с над 1,2 промила алкохол, 1371 без предпазен колан или каска, 266 без документи за правоуправление. Регистрираните нарушения от пешеходци са 1565. На 336 лица са съставени актове за груби нарушения на Закона, като преминаване на червен светофар, шофиране след употреба на наркотици и алкохол и др.

markirovka ulitsi

Участниците в заседанието се обединиха около становището, че е необходимо засилването на превантивните мерки по отношение на безопасността на движението. Увеличаване на техническите средства за наблюдение, монтирането на допълнително осветление на натоварени улици и кръстовища, поставянето на обезопасителни огради, където това е възможно, са част от мерките, които бяха обсъждани на заседанието. Увеличаване на часовете по безопасност на движението в училищата и детските градини също бе посочено като необходима превантивна мярка. Участниците в срещата бяха единодушни, че в работата на всички институции трябва да има постоянство и добра координация.

Зам.-кметът на Стара Загора Йордан Николов съобщи, че Общината започва работа по проект за осветление на всички пешеходни пътеки в града.

„Един от големите проблеми, пред които сме изправени, е, че нарушителите стават все по-агресивни и все по-безотговорни. Затова призовавам за засилване на всички мерките за наблюдение и контрол на пътищата. Призовавам и за активност от страна на институциите, защото залогът е огромен. Той е животът и здравето на хората“, каза в края на заседанието Иван Чолаков. Той напомни, че кметовете на малките населени места и кметските наместници също трябва да проявят активност и да съобщават на органите на МВР лицата, които са склонни към нарушения.

www.infoz.bg  www.infoz.bg