Литература, музика и кино завладяват Стара Загора по време на Есенните литературни дни

„Градът на поетите заслужава да има Есенни литературни дни, по време на които творците да представят своите произведения пред публиката. Първото издание в Стара Загора е организирано преди 49 години, като има 9 издания и е прекъснало. Сега възстановяваме този форум с неговото 10-о издание. За мен беше много важно заедно да възродим духа и да накараме младите хора да се влюбят в литературата“, каза в своето приветствие по време на официалното откриване зам.-кметът Милена Желева.

Тя покани учители по литература да изнесат открити уроци за старозагорските творци в възродения Музей „Литературна Стара Загора“.

„В дните на форума ще работят всички сцени и арт пространства в града, при спазване на наложените противоепидемични мерки. Подготвили сме богата програма с над 50 събития, която освен литература, ще включва и музика, изобразителни изкуства и кино“, обясни още Желева. Тя е категорична, че събитието ще стане пореден празник на духа в Стара Загора.

Есенни литературни дни започнаха на 11 октомври 2021 г. в Стара Загора с честване на 140 години от рождението на Георги Илиев и Димитър Подвързачов и представяне на юбилейни библиографски сборници за двамата творци.

„Двамата писатели са много различни, но са съвременници. По повод 60 години Музей „Литературна Стара Загора“ и 140 години от рождението на творците Община Стара Загора, Регионална библиотека „Захарий Княжески“ и Музей „Литературна Стара Загора“ обединихме усилията си, за да станат факт тези две издания“, обясни директорът на библиотеката Надежда Груева. Тя разказа за живота на двамата бележити автори.

„Музей „Литературна Стара Загора“ е първият извънстоличен комплексен литературен музей, който показва до голяма степен литературния процес в Стара Загора, а и в България. С изключително много артефакти и документи, събирани от основателя Стоян Стаев“, разказа директорът Иван Матев. На 30 март 1961 г. Изпълнителният комитет на Градския народен съвет на Стара Загора на свое заседание взема решение за учредяване на Дом музей „Литературна Стара Загора“. Той работи успешно до 1991 година. През 2019 година беше официално открит възстановеният Музей „Литеарурна Стара Загора“. Снощи бяха връчени специални грамоти на дарители, спомагащи за обогатяване на фонда на културната институция.

През следващите три седмици старозагорци ще могат да се насладят на срещи с автори, кинопрожекции, представяния на книги, изложби, музикални събития. Всички прояви са с вход свободен и се провеждат при спазване на противоепидемичните мерки.

Днес Есенните литературни дни продължават с музикално – поетична вечер „Поезия и музика – нежно влюбени атоми“ на възпитаниците на Националното училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“ от 18:00 часа в Културен център „Петър Жеков“.

IMG 4563

IMG 4570

www.infoz.bg  www.infoz.bg