Аул Бага-Тур отбелязва 3-тия си рожден ден

Аул Бага-Тур отбелязва 3-тия си рожден ден

Навършват се 3 години от създаването на единствения у нас Аул Бага-Тур. Комплексът е изграден в старинен стил като възстановка на прабългарско временно укрепление - тренировъчни полигони, манеж за езда, историческа експозиционна част, тематични кътове, тронна зала и юрти.

aul 2Вече трета година там се провеждат занимания по езда, стрелба с лък, историческа фехтовка, бойни умения, пресъздаване на древни обичаи, занаяти и много други. Центърът на Прабългарската школа за оцеляване "Бага-Тур" е вдъхновен от ценностната система на старите българи и се намира в района на Зоопарк, Стара Загора.

Рожденият ден на Аула ще бъде отбелязан на 28 октомври (неделя) с богата програма, която ще започне официално в 12:00 часа. Над 80 Багатури, техните семейства и приятели ще се включат в празника, облечени с традиционни старовремски дрехи.

В Аул Бага-Тур ще бъдат представени редица демонстрации от малките и големи Багатури- мъже, деца и жени. В различните сектори, над 15 на брой, ще бъдат показани :
виртуозна езда, акробатики и работа с оръжия от кон, древната игра „Кок Бору“ (борба от коне), стрелба с лък от земя и от кон, историческа фехтовка с реално бойно снаряжение, ризници и истински оръжия и др. Всеки желаещ ще може да се облече и да се снима като древен войн.

Групите, които се занимават в Аула официално, са: „Беркут“ (историческа фехтовка и стрелба с лък), „Острието“ (каскади с коне и сценични бойни умения), „Пагане“ (древни танци и обичаи) и Детска група “Хуни“.

www.infoz.bg  www.infoz.bg (Снимки: Бага-Тур)

На подобна тема