Старозагорски ученици ще се обучават безплатно в областта на информационните технологии

През ноември 2018 г. започва безплатно четиримодулно обучение на ученици от Стара Загора в областта на информационните технологии. То е по инициатива на народния представител от ГЕРБ Радостин Танев.

Обучението ще се осъществява съвместно с Община Стара Загора и фирмите „Вистеон Електроникс България”, „Девалекс консулт” и „ЕПАМ Системс - България”. То ще стартира с ученици от 5-и до 7-и и от 8-и до 12-и клас и ще се провежда в делнични дни и извън учебната програма.

Павлин Пеев - преподавател от Профилираната природоматематическа гимназия „Гео Милев”Първият модул, през който ще преминат, е „Информатика” при именития преподавател от Профилираната природоматематическа гимназия „Гео Милев” – Павлин Пеев, създал едни от най-добрите специалисти в тази сфера в България, съобщи на пресконференция зам.-кметът по хуманитарни дейности на Стара Загора Иванка Сотирова. Тя подчерта, че подкрепата на родителите за предстоящото обучение е много важна.

„Инвестицията в образованието е кауза за нашата компания. Ще участваме с материална подкрепа, технически средства и специалисти в областта на роботиката, защото тя е интересна за децата” – каза управителят на „Вистеон Електроникс - България” Иван Михайлов.

Фирма „Девалекс консулт” ще помага активно при обучението на учениците в модула стартъп. „Искаме да изградим хора, които мислят как да развият бизнес и как да го индустриализират” – подчерта управителят на дружеството Васил Съртонев.

Лекции в модул „Виртуална реалност” ще изнася проф. Живка Овчарова – водещ преподавател в Университета в Карлсруе. Преминалите курса ще получат и сертификат от висшето учебно заведение, съобщи народният представител Радостин Танев. Той добави, че целта на обучението е да се създадат добре подготвени кадри в Стара Загора за сектора на информационните технологии, за да се привличат инвеститори в областта на високите технологии. Обучението ще продължи до края на учебната година и целта е да продължи през следващата, за да се превърне в устойчив модел. Представителите на бизнеса заявиха, че при назначаване на работа на млади хора не се интересуват от сертификати и дипломи, а най-вече от таланта, придобитите умения и инициативността на младежите. Проблем, че не през последните години фирмите в сектора не могат да намерят подготвени хора за своите дейности и затова са склонни да инвестират в създаването им.

Желаещите да се включат в обучението трябва да подадат заявление до 1 ноември в сградата на Център за подкрепа на личностно развитие, на ул."Захари Княжески" № 71, етаж 3. На сайта www.4skills.eu е възможно да се направи онлайн записване за обучението.

DSC00670Преподавателят Павлин Пеев (в ляво), зам.-кметът Иванка Сотирова, народният представител Радостин Танев и управителят на „Вистеон Електроникс - България” Иван Михайлов

DSC00674Народният представител Радостин Танев и Станимир Николов, директор на „ЕПАМ Системс - България”

DSC00676Станимир Николов, директор на „ЕПАМ Системс - България” и управителят на „Девалекс консулт” Васил Съртонев

Безплатно за ученици обучение по информационни технологии започва в Стара Загора по инициатива на народния представител Радостин Танев

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg