Медицински специалисти излязоха на протест в Стара Загора

Над 100 медицински специалисти от различни лечебни заведения в Стара Загора се събраха в центъра на Стара Загора, за да протестират. Те подкрепят исканията на своите колеги за достойно възнаграждение на труда им и почасово заплащане на нощния труд. Протестиращите носеха сини лентички.

„Ние сме от Дом за медико-социални грижи за деца, които наистина имат нужда от нашите грижи и мислим, че трябва да получаваме по-достойно заплащане” – каза медицинската сестра Мария Желева.

protestМедицинските специалисти настояват още болниците да не бъдат търговски дружества. „Причината е, че всичко се обърна на търговия. Нали виждате какво става? Всички рано или късно ще бъдем пациенти, или сме били пациенти” – коментира Иванка Койчева, която е старша сестра в Дом „Майка и дете” в Стара Загора. Не бива да има търговия със здравето на хората. Не е добре за пациентите, не е добре и за нас, добави колежката ѝ Нели Флорова.

Солидарен с исканията на протестиращите е Радостин Илиев, който преди години е работил като медицинска сестра в Лос Анжелис и е получавал по 35 долара на час. „Съпругата ми е медицинска сестра и знам какво е да получаваш по 600 -700 лева. Това е срам и позор, защото животът на хората е в техните ръце. Полицаите постигнаха своето, учителите постигнаха своето. Много е важно да имаме добра полиция и добри учители, които да възпитават децата ни, но е много важно да имаме едни хора, които да се грижат за нашето здраве и да не ги унижаваме” – категоричен е Радостин Илиев.

Възрастта на медицинските специалисти все повече се увеличава, има и недостиг на работна ръка. За да бъде привлекателна професията за младите хора, трябва да има адекватно заплащане на труда, споделят още протестиращите.

 

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg 

На подобна тема

Най-четеното от последните дни