Навършват се 147 години от обесването на Васил Левски

Навършват се 147 години от обесването на Васил Левски

Стара Загора ще се преклони пред делото и живота на Апостола на Свободата Васил Левски на 18 февруари. 147 години от обесването на Дякона ще бъдат отбелязани с общоградски ритуал, който ще започне в 11:00 часа. Старозагорският митрополит Киприан ще отслужи заупокойна молитва в памет на йеродякон Игнатий. Венци и цветя ще бъдат поднесени пред паметкина на Левски в града.

В памет на своя патрон, рецитал ще изнесат учениците от Средно училище „Васил Левски“. Специален гост ще бъде известният историк и преподавател във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ – проф. Петко Петков, който ще изнесе слово в памет на Левски. Организатори на проявите по повод годишнината са Община Стара Загора, Старозагорски военен гарнизон и Старозагорска митрополия.

Проф. Петков ще бъде гост и на учениците от Средно училище „Иван Вазов“ на 18 февруари от 15:00 часа, на Шесто основно училище „Свети Никола“ – на 19 февруари от 10:00 часа, и на Средно училище „Васил Левски“ – от 13:00 часа.

В Регионална библиотека „Захарий Княжески“, на 17 февруари от 18:00 часа ще се проведе среща на тема „Памет за Апостола“ с участието на Хора при Катедрален храм „Св. Николай“ и акад. Константин Косев, с благословението на Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан.

Регионалният исторически музей организира по предварителна заявка музейно-образователна програма „Заветите на Апостола“, включваща специализирана беседа и занимателни игри, тематична викторина, кръстословици и пъзели. Цена: 15 лeева за група. Желаещите могат да заявят участието си на телефони: 042 919 214; 0884 477 060; 0884 477 140.

Музеен обект „Хилендарски метох“ ще бъде отворен безплатно за посетители на 13 и 14 февруари, както и от 17 до 19 февруари, с работно време от 9:30 до 17:30 часа. На 18 февруари посетителите ще изслушат специализирана беседа на тема „Времето е в нас и ние сме във времето...“ с лектор Петьо Мирчев – уредник в отдел „История на българските земи XV – XIX в.“.

Средно училище „Васил Левски“ също организира поредица от мероприятия, включващи изложба на рисунки, провеждане на състезанието „Лъвски скок“ с учениците от I – VII клас, представяне на презентация на тема „Посветен на Отечеството“, конкурс за вокално изпълнение на тема „Лeвски и народната песен“ и др.

Детският отдел на библиотека „Родина“ е подготвил програма за честване на годишнината от обесването на Васил Левски под надслов „За Отечеството работя, байо!“. Тя ще започне на 14 февруари от 10:40 часа с ученици от IX Основно училище „Веселин Ханчев“. Пред малките ученици ще бъде представена мултимедийна презентация и викторина „Моето тефтерче с любими мисли и цитати на Левски“. На 18 февруари едни от най-малките възпитаници на училището ще се запознаят с мултимедийна презентация и викторина на тема „Какво зная за Левски“. Ден по-късно четвъртокласници от Средно училище „Иван Вазов“ ще вземат участие в лапбук, литературна игра-викторина, литературно четене.

На 19 февруари от 19:00 часа на сцената на Драматичен театър „Гео Милев“, в памет на Дякона ще бъде представена монодрамата „Щурчето – убиецът на Ботев?...“ по романа „Неговата любима“ от Неда Антонова. Постановката е дело на Георги Кайцанов, сценограф е Светлана Урумова, в изпълнение на Димитър Селенски.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Светът

Световната здравна организация съобщи за рекорден брой нови заразени с коронавирус за едно денонощие (4 юли) – над 212 000. Броят на загиналите заразени с Covid-19 остава стабилен – по около 5000 на денонощие. Потвърдените заразени с коронавируса по света са 11,3 милиона. 530 хиляди души са починали от причиняваните от него усложнения. Най-много нови заразени има в Съединените щати, Бразилия и Индия

* * *
Президентът на САЩ Доналд Тръмп произнесе страстна реч по случай Деня на независимостта, 4 юли, в подножието на прочутия монумент, изваян в скалите с образите на четирима американски президенти в Маунт Ръшмор, щата Южна Дакота. Говорейки за оскверняването на паметниците на видни исторически личности, Тръмп каза, че „поддръжници на нов крайно ляв фашизъм“ в САЩ искат да унищожат историята на страната. Според него онези, които се опитват да събарят паметници, са вандали и тяхната цел е да разрушат Америка. „Не се съмнявайте, че тази културна революция от ляв тип има за цел да погуби американската революция“, подчерта Тръмп

* * *
Авиокомпания „Ер Франс“ и регионалното й подразделение Оп (Hop) обявиха, че съкращават 7500 работни места заради негативните последици от коронавирусната пандемия за въздушните превози. Прогнозите са, че авиокомпаниите по целия свят ще претърпят през 2020 г. загуби в размер на 84 милиарда долара, като приходите им ще намалеят наполовина

* * *
Радарни данни от лунни кратери разкриха, че лунната кора е по-богата на метали като желязо и титан от земната. Това поражда съмнения относно най-разпространената теория за образуването на Луната - след удар на планета колкото Марс в ранната Земя

* * *
Президентът на Франция Еманюел Макрон назначи 55-годишният Жан Кастекс за министър-председател на мястото на Едуар Филип и му възложи да състави ново правителство

* * *
Официално е поставено началото на строителството на големия инвестиционен проект „Елиникон“ на мястото на бившото летище на Атина в южната част на гръцката столица. Lamda Development е инвеститор в проекта и планира да превърне крайбрежния терен в комплекс от луксозни жилища, хотели, яхтено пристанище и казино на обща стойност от около 8 млрд. евро. За завършването на проекта може да са необходими до 10 години

Най-четеното от последните дни