Навършват се 147 години от обесването на Васил Левски

Навършват се 147 години от обесването на Васил Левски

Стара Загора ще се преклони пред делото и живота на Апостола на Свободата Васил Левски на 18 февруари. 147 години от обесването на Дякона ще бъдат отбелязани с общоградски ритуал, който ще започне в 11:00 часа. Старозагорският митрополит Киприан ще отслужи заупокойна молитва в памет на йеродякон Игнатий. Венци и цветя ще бъдат поднесени пред паметкина на Левски в града.

В памет на своя патрон, рецитал ще изнесат учениците от Средно училище „Васил Левски“. Специален гост ще бъде известният историк и преподавател във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ – проф. Петко Петков, който ще изнесе слово в памет на Левски. Организатори на проявите по повод годишнината са Община Стара Загора, Старозагорски военен гарнизон и Старозагорска митрополия.

Проф. Петков ще бъде гост и на учениците от Средно училище „Иван Вазов“ на 18 февруари от 15:00 часа, на Шесто основно училище „Свети Никола“ – на 19 февруари от 10:00 часа, и на Средно училище „Васил Левски“ – от 13:00 часа.

В Регионална библиотека „Захарий Княжески“, на 17 февруари от 18:00 часа ще се проведе среща на тема „Памет за Апостола“ с участието на Хора при Катедрален храм „Св. Николай“ и акад. Константин Косев, с благословението на Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан.

Регионалният исторически музей организира по предварителна заявка музейно-образователна програма „Заветите на Апостола“, включваща специализирана беседа и занимателни игри, тематична викторина, кръстословици и пъзели. Цена: 15 лeева за група. Желаещите могат да заявят участието си на телефони: 042 919 214; 0884 477 060; 0884 477 140.

Музеен обект „Хилендарски метох“ ще бъде отворен безплатно за посетители на 13 и 14 февруари, както и от 17 до 19 февруари, с работно време от 9:30 до 17:30 часа. На 18 февруари посетителите ще изслушат специализирана беседа на тема „Времето е в нас и ние сме във времето...“ с лектор Петьо Мирчев – уредник в отдел „История на българските земи XV – XIX в.“.

Средно училище „Васил Левски“ също организира поредица от мероприятия, включващи изложба на рисунки, провеждане на състезанието „Лъвски скок“ с учениците от I – VII клас, представяне на презентация на тема „Посветен на Отечеството“, конкурс за вокално изпълнение на тема „Лeвски и народната песен“ и др.

Детският отдел на библиотека „Родина“ е подготвил програма за честване на годишнината от обесването на Васил Левски под надслов „За Отечеството работя, байо!“. Тя ще започне на 14 февруари от 10:40 часа с ученици от IX Основно училище „Веселин Ханчев“. Пред малките ученици ще бъде представена мултимедийна презентация и викторина „Моето тефтерче с любими мисли и цитати на Левски“. На 18 февруари едни от най-малките възпитаници на училището ще се запознаят с мултимедийна презентация и викторина на тема „Какво зная за Левски“. Ден по-късно четвъртокласници от Средно училище „Иван Вазов“ ще вземат участие в лапбук, литературна игра-викторина, литературно четене.

На 19 февруари от 19:00 часа на сцената на Драматичен театър „Гео Милев“, в памет на Дякона ще бъде представена монодрамата „Щурчето – убиецът на Ботев?...“ по романа „Неговата любима“ от Неда Антонова. Постановката е дело на Георги Кайцанов, сценограф е Светлана Урумова, в изпълнение на Димитър Селенски.

www.infoz.bg  www.infoz.bg