Над 200 уникални старинни монети са представени на „Нумизматичен салон ‘2020“

Изложбата „Нумизматичен салон ‘2020“ беше открита в малката изложбена зала на Регионалния исторически музей в Стара Загора. Имате възможност да видите уникални монетни съкровища, които музеят притежава. С тази изложба откриваме един нов сезон, с който посетителите на музея и гостите на града ще могат да се запознаят с неговото богатството.

Това заяви Петър Калчев, директор на Регионален исторически музей - Стара Загора.

kalchev zheleva minkova

Куратор на изложбата на деветия Нумизматичен салон е д-р Мариана Минкова, завеждащ отдел „Нумизматика“ в музея. Тя разказа, че експозицията представя общо над 200 тематично подбрани монети от периода 6 - 1 в. пр. Хр. Освен единични екземпляри от тракийски, гръцки, македонски, римски републикански монети, посетителите ще могат да видят и части от монетни съкровища от землищата на селата Ново село, Горно Ново село, община Братя Даскалови, Зимница, община Мъглиж и Преславен, община Стара Загора.

„Музеят придоби 11 драхми от град Парион, чийто символ е била Горгоната Медуза. Приема се, че тя е била защитничка, пазителка на града и вкаменявала лошите хора“ - обясни Минкова. Тя допълни, че идеята и била символично Горгоната Медуза да пази Стара Загора от болести и пандемията, поради това именно тя е емблема на тазгодишната изложба. Най-старата монета, която може да бъде видяна, е драхма от Тасос, датираната от 6 - 5 в. пр. Хр.

Сред присъстващите на откриването на изложбата беше зам.-кметът на Община Стара Загора Милена Желева. Тя пожела едно много интересно, атрактивно и успешно археологическо лято, като обеща Община Стара Загора да продължи да подкрепя инициативите на музея.

Гости на събитието бяха още зам.-областните управители Петя Чакърова, Димитър Драчев и Красимир Червилов, началникът на отдел „Култура“ Диана Атанасова и граждани.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема